12. srpnja 1974 Bill Shankly potresao je nogometni svijet odlučivši dati ostavku na dužnosti manadžera. Njegova preporuka odboru bila je da postavi za novog menadžera Bob Paisley-a. Srećom za Liverpool, i njihove legije obožavatelja, uprava ga je poslušala. Kralj je mrtav, živio kralj. Prilično jedinstveno putovanje od prijeratnog igrača do menadžera kluba za što je Paisley-u trebalo oko trideset pet godina.
27. srpnja 1974 u Liverpool Daily Post izašao je naslov: "Marching into Shankly's shoes". Navijači su dobili do znanja koje nasledio njihovog heroja:
"Dva tjedna nagađanja su završila sinoć kada je na sastanaku Liverpool Football Club odlučeno da se Bob Paisley imenuje kao novi menadžer kluba. Taj posao mnogi su već označavali kao "nemoguća misija".Kao dugogodišnji Shankly-jev suradnik, Paisley je izjavio divljenje o bivšem menadžeru I prijatelju:
"Nitko nije mogao imati veće poštovanje i divljenje za “šefa” I ja bih ga poprilično iznevjerio ukoliko nebi preuzeo ovaj posao sa uvjerenjem u sebe. Ja možda nikada neću ostvariti povezanost kakvu je on imao sa navijačima, ali tvrdim da ću mu biti jednak u odanosti I posvećenosti klubu."Uvijek sam imao i uvijek ću imati apetit za trofejima i žeđ za uspjehom kao što je on imao." Nisam pretežak za masivnost ovog posla. Rutine se ne mijenjaju, a Bill je uvijek bio šef koji je vjerovao I dopuštao njegovom osoblju da koristi svoje talente. On se mješao veoma rijetko, ali taj njegov utjecaj je bio posve iskren, ali iskreno mislim da nije imao previše razloga za žalbu. Mi smo oduvijek imali velik tim koji se nalazio iza momčadi na Anfieldu. To je način kojeg ću pokušati zadržati. Ne menjate sustav I ideje koji dokazano radi. Vi ih samo hranite i zaljevate, I pustite ih da rastu I granaju se. "Od 1959 do 1974 godine, Liverpool je od 2 lige došao do osvajanje naslova prvaka tri puta, dva puta FA kupa , I jednom Kup UEFA. Od 1971 godine Paisley je bio pomoćni trener menadžeru Shanklyu. Tko je mogao pretpostaviti da će učenik otići mnogo dalje od svoga učitelja?
Da budemo odmah iskreni, da kažemo kako Bob nije želio posao menadžera kluba nakon ostavke Shankleya. Na sebe je više gledao kao na fizioterapeuta nego na menadžera prvog tima.
Jessie Paisley, njegova supruga, je izjavila:
"Bob je prihvatio posao zbog dobrobiti drugih ljudi koji su radili u klub, jer se bojao kada bi drugi menadžer došao,da će sve ono što su učinili u tim danima biti suršeno, bojao se da bi drugi menadžer mogao dovesti vlastito osoblje sa sobom. I toga se najviše bojao. Preuzeo je ulogu menadžera kako za svoje dobro, tako i za dobrobit svih drugih. "Stvari su započele prilično dobro za Boba. Dobar početak sezone, i Liverpool je sve nadgledao sa prve pozicije, tako je bilo neko vrijeme, ali onda opet na vrhu su se smenjivali zajedno sa Sheffield United-om i Carlisle United u toj ludoj sezoni!
Početkom studenog Bob-a su se dohvatili kritičari vršeći sve veći pritisak. Bob si nije mogao sam pomoći s vremena na vrijeme. Bob je bio pristojan čovjek, tako rečeno sramežljiv, i kao takav nikad zaista se nije znao suočiti sa medijima. Shankly bi pred medijima uzdizao se u svoj svojoj slavi, prihvaćajući je, dok bi stidljivi Bob pokušavao se držati što dalje od njih. Gledajući Boba pred TV kamerama u vama bi izazvalo meškoljenje u stomaku, ali i osjećaj sažaljenja prema njemu. Bilo je to kao da ste prisutni svađi bračnog para, a da pritom nema izlaza već jednostavno morate sjediti i trpjeti!
Bob se obratio svojim kritičarima 9. prosinac 1974 nakon četiri uzastopna remija i nakon što nije dobio niti jedna meč u šest tjedana:
"Žao mi je navijača jer su frustrirani kao i igrači, koji su pogođeni atmosferom unutar kluba. Ja sam preuzeo pobjedničku ekipu kada sam postao menadžer. Pokušao sam da ih neometam, dati svima priliku, zadržati vjeru u njima, dati im povjerenje. Ja sam sebe gurnuo u stranu kako bi pomogao pojedincima. Neki su to u meni prepoznali kao znak slabosti. Sada je došlo vrijeme za djelovanje i pokazati da mogu biti jak kao bilo tko drugi. "Unatoč nedostatak uspjeha u posljednjih nekoliko tjedana Liverpool se još uvijek nalazio na četvrtom mjestu, samo dva boda iza vodeće ekipa Stoke City-a koji su odlično startali na početku sezone.
Bob-ova prva sezona je završila neuspjehom, Liverpool je završio na drugom mjestu!
"Ja ću priznati, odmah, da sam razočaran što nismo uzeli veliki trofej za sav naš trud. Bili smo unutar četiri ekipe i imali smo dobru momčad, ali kada računate drugo mjesto kao neuspjeh, onda znate kako je ljestvica vaših ciljeva podignuta jako visoko. Mi u Liverpoolu nikad neslavimo drugo mjesto. "Temelji su bili čvrsto postavljeni za sve ono čemu će prethoditi. Bob je imao smisao pretvaranja prosječnih igrača u one dobre, one dobre u velikane, a velikane u Kenny Dalglisha! U početku nepoznat Phil Neal, bio je kupljen od strane Paisley, tri mjeseca nakon preuzimanja, da popuni problematičnu središnju poziciju odbrane. Terry McDermott, prosječan veznjak u Newcastle-u, koji je najbliže bio u doticaju sa slavom Liverpoola, kada je zamjenio dres sa Phil Thompson-om nakon finala kupa, bio je potpisan, ali u početku nije imao značajan utjecaj. Igrači kao što su Peter Cormack, Brian Hall, Phil Boersma, i Chris Lawler su sada se smatrali viškom i bili su postupno prodati. Mladi veznjaka, Jimmy Case, je doveden u posljednjoj utakmici '74-'75 sezone. Gdje je ovaj dragulj nastao? Na jugu Liverpoola. Doveden je naknadu od £ 10,000! Jedna od Bob-ovih najvećih majstorskih poteza.
Shanks je potpisao Ray Kennedy za veliku odštetu od Arsenala na dan njegova odlaska. Big Razor nije pokazao ništa naročito u prvih osamnaest mjeseci na Anfieldu, dok Bob nije uvidio nešto u njemu što nitko drugi ranije nije. Ray je postao odličan igrač na lijevoj strani veznog reda. On je formirao klasno partnerstvo na Highbury-u sa John Radfordom, koji je pomogao Arsenalu osvojiti duplu krunu u sezoni 1970 - '71, ali nije imao zašaženu karijeru do tada na Anfieldu. "Vjerujte mi", rekao je Bob. I dokazao da je bio u pravu. Razor je imao opaku lijevicu kojom je mogao otvoriti i najtvrđe odbrane!
http://www.midlandsmemorabilia.com/sitebuildercontent/sitebuilderpictures/jimmy-case-ray-kennedy-1977-european-cup-trophy-signed-photo-autograph.jpgJimmy Case i Ray Kennedy
Središnji branič, Joey „Mad Dog“ Jones je bio kupljen iz Wrexhama, ali mučio se u svojoj prvoj sezoni ('75-'76 ) i igrao je vrlo rijetko . Terry Mac je igrao očajno sa mnogo frustracije, koje su dovele do toga da zatraži zahtjev za transfer koji srećom po njega i po Liverpool je bio odbijen. Bob je imao velike planove za njega! Bob je također vidio nešto u mladom igraču, David Fairclough-u, za kojeg je izjavio: "Nije sasvim dovoljno dobar za prvu momčad da redovito započinje, ali je smrtonosan za protivničke odbrane kao zamjena." Davy nije bio sretan sa nadimkom „super izmjene“ , ali to je bilo upravo ono što je on uistinu bio!
Bob-ov tim za razliku od Shankly-evog, kojeg je naslijedio, postupno je promenio oblik. Igrače koje je bio dovodio zajedno sa igračima koji su već bili u klubu i činili njegovu jezgru poput Clémence, Neal, Thompson, Hughes, Keegan, Heighway, Toshack i Callaghan sve su više nalikovali na cijelinu nego na dijelove kako su ih u početku gledali. Drugim riječima, on je kombinirao odlične igrače koje mu je ostavio Shankly sa igračima koje je sam izabrao te ih formirao u jedan odličan i odlučan tim. Naslov prvaka i Kup UEFA su osvojili u Bob-ovoj drugoj sezoni. Kao fizioterapeut je postao izvanredan menadžer! Kao trener, pokazoa je da je uistinu veliki taktičar. Možda čak i on nije shvatio da je trenerski genije! Ispod "Uncle Bob" fasade stajao je nemilosrdan trag. Nikada uplašen da disciplinira igrača koji je prešao liniju. Nikada se nije plašio da izbaci igrača koji nije zadovoljavao kriterije, bez obzira na njegovo „ime“! Banner na Molineux stadionu, kada je Liverpool osvojio ligu sažeo je sledeće: QPR: Quality from Paisley's Reds. ( QPR : Kvaliteta od Paisley-evih Redsa).
Bob-ov prvi europski trofej, Kup UEFA donesen je na Anfieldu te sezone nakon dve titanske utakmice u finalu protiv Bruges. Phil Neal je imao noćnu moru u prvoj utakmici na Anfieldu. Liverpool je dobio utakmicu sa 3-2 nakon što je preokrenuo rezultat i vratio se nakon 2 gola minusa. Unatoč pozivima Neal pauzira i preskoči drugu utakmicu finala, Bob je odlučno stao iza njega. Phil je imao odličnu partiju, a krajnji rezultat te večeri iznosio je 1-1.
Početkom sezone 1976-77 na Anfiledu prestavljen je Davida Johnsona koji je kupljen iz Ipswicha. Dave je bio jedan od najboljih centarfora u zemlji u to vrijeme, ali kao i puno dobrih igrača borio se za mjesto u početnih 11. „Mad Dog“ Jones je bio prebačen na poziciju lijevog beka dok je Phil Neal prebačen na poziciju desnog beka, na kojima su obojica briljirali. Joey „Mad Dog“ Jones nije bio najbolji igrač na svijetu. On nije bio ni najbolji igrač u klubu! Ono što je nedostajalo u vještini, nadohnadio je srcem. On bi optrčao dva puta oko Zemlje za Liverpool! Bob je to uvidio i to je imalo ne samo značajan učinak prema publici, već je djelovalo i na Joey-eve suigrače. Joey je uvjek davao krilnim igračima doznanja da je on još uvjek tu. Svaki njegov start bio je pozdravljen borbenim urlikom sa Kopa, a Joey im je odgovarao stisnutom šakom koji je postao njegov zaštitni znak.
U međuvremenu je Bob napravio promjene i sa Terry Mcdermott-om, i dalje je igrao u vezi, ali je sa pozicije desnog veznog povučen na poziciju središnjeg veznog igrača koji bi mogao trčati od šesnaesterca do šesnaesterca, te davati podršku napadačima svojim ubitačnim šutem. Sa Ray Kennedy-em i njegovim topom u lijevnoj nozi, koju je uvjek koristio kada se našao oko protivničkog šesnaesterca, beskrajna energija Terry Maca, davala je ubitačnu kombinaciju. Teška ozljeda Phil Thompson-a ograničila mu je sezonu. "Uskoro će biti umirovljen" Tommy Smith zauzeo je njegovo mjesto. Dani John Toshack-a su bili odbrojani, njegove ozljede su bile sve češće i postupno su ga izbacile cijelog iz ritma. Liga je osvojena mnogo lakše nego što je to bilo prošle sezone. Duplu krunu je osujetio Manchester United, pobjedivši u finalu Fa Cupa sa 2-1. Onda je došao dan finala Lige Prvaka i slavlje u Rimu!
David Johnson-ova loša forma i siromašna igra koju je prezentirao u finalu FA kupa označavalo je da će njegovu poziciju zauzeti Ian Callaghan. Veznjak za napadača? Negativno čuđenje? Ništa slično tome! Bobova je taktika lijepo ispraćena kada je Liverpool na kraju utakmice slovio za pobjednika razultatom 3-1 protiv BMG. Gol koji je postigao Terry Mac je služio za opravdanje svima zašto je bio u timu. Keegan je ipak, u njegovoj najvećoj utakmici ikad odigranoj za Liverpool, igrao naprosto brilijantno. Bio je pokrivan od Bertie Vogtsa i suigrača mu, ali Kevin ih je sve nadigrao sa svojom non-stopnom trkom i agresijom, što je označavalo još jednu pobjedu na Bobovom taktičkom planu. Vogts je na kraju bio toliko umoran od trčanja za Keegenom da je pred kraj utakmice načinio nesmotren prekršaj nad njim u šesnaestercu koji je okarakteriziran kao najoštrija kazna, s kojom je ujedno i zapečaćen Liverpoolov prvi europski kup. Bob te noći nije okusio ni kap alkohola. Kao što je rekao želio je uživati u pobjedi, a da mu pritom mozak ostane svjestan svega sto se događa oko njega. Isto se ne može reći za navijače, ali i igrači!
[youtube=425,350]http://www.youtube.com/watch?v=5gety9e2qOc[/youtube]
Kao fusnotu te slavne večeri, Frank Keating, Guardianov bivši sportskih pisac, da ne uništi mit kaže da, iako Paisley te noći nije okusio ni kap alkohola, uvjeren je da bi on to ipak učinio jer:
Slavlje poslije utakmice nastavljeno je u hotelu Holiday Inn, nedaleko od pivnice St Patricks. Bob je bio poslednji od svoje vrste. Govorimo o vremenu kada je nogomet još odlikovan nevinošću. Prestavnici tiska su bili pozvani, a svijetu i njegovoj supruzi bilo je dopušteno da uđu bez ulaznice, dok god su bili okićeni crvenom bojom.
Koliko god se šampanjac pjenio, menadžer koji je isijavao zadovoljstvom iz njegovog plavog Burtonovog odijela, odbijao je uzeti piće, kako bi mogao "popiti u atmosferi i postignuća".
Pa istina je da nije okusio ni kapi alkohola to veče, ali u teoriji istina je bila malo iskrivljena. Uskoro se jedna velika šaka našla na mojoj ruci i čuo sam kako mi se netko obraća.:
" Keating je dječak koji bi trebao znati, "rekao je Bob.
" Da l' mislite da imam bilo kakve šanse da dobijem čašu Guinness ovdje? "Pregledao sam svaki kutak.“Nakon što je dobio odgovor da Pivnica St Peter's Holiday Inn nije služila pivo Guinness. Bob je uz razočaravajući uzdah izustio :"
To znači da su uz mene samo još gore uz cestu papa i Horace [Yates, sportski urednik Liverpool Daily Post] jedina tri trezna čovjeka večeras u Rimu. "Paisley se obratio mnoštvu sakupljenog u St George's Hall nakon europska pobjede 1977 godine u Rimu.
Paisley je rekao:
" U 38 godina koliko sam proveo ovdje, ovo uistinu nadmašuje sve prethodno“.
I naravno ovo je najveći dan u životu Liverpool FC-a. "
“ Nadam se da će nakon svih osuda I turbulencija zbog mojih ranijih godina u menadžerskim vodama, neko gore osmjehnuti mi se I voditi moju ruku. Moja molba dobila je odgovor kada smo dobili Kenny Dalglisha. Kakav igrač, kakav sjajan profesionalac”.Tko će zamjeniti Keegena? To pitanje postavljali su svi navijači Liverpoola u ljeto 1977. godine. Možda nitko. Možda Bob samo malo drugačije posloži stvari. Kenny Dalglish je zabio nekoliko golova za Celtic, I činio se malo pretlaćen s obzirom da je transfer iznosio 440.000 £ što je bio rekorod u Britanskom nogometu.
Uz Bob-ovu pomoć Kenny je postao najveći igrač ikada koji je nosio Liverpoolov dres. Uvjerljivo je najveći britanski igrač ikada. Pismo koje je osvanulo u Echo, poslano od strane jedne navijačice Celtica, je stajalo: "Kennyev osmijeh će sjti kada bude zabio na Anfieldu." Je li ona bila u prava ili što?! Njegov osmijeh nakon svakog postignutog gola, mogao je obasjati cijeli Mersey, a ne samo Anfield.
Bob je potpisan još jednog mladića Jock-a iz Partick Thistle. Naime ovom momku je ležao svaki sport I bio je u svakom podjednako dobar. Navedite neki sport I njegovo ime će se naći na listi onih koji su prestavljali Škotsku u tom sportu na nekoj razini. Nogomet, kriket, košarka, odbojka. On je čak mogao biti profesionalni golfer. Jedan od onih dosadnih ljudi koji je bio dobar u svemu. Ime? Alan "Jocky" Hansen.
"Jocky" je odigrao velik broj utakmica rano u sezoni kao zamjena za ozlijeđene Emlyn Hughes i Phil Thompson. Iako nije bio loš igrač, u tom trenutku nije odavao ništa posebno. Bob je uskoro ostao I bez Tosh off Swansea, kako su velikog Velšanina pokosile ozljede, došlo je I do kraja njegove Liverpool-ove karijere. Depresivani rezultati u studenome (opet) naglašavao je potrebu za novim središnjim veznim igračem, kako stari Cally više nije mogao da izdrži sve napore. Treći krug FA Cup i poraz od Chelsea, natjerao je Boba da poduzeme hitne mjere. Graeme Souness je uskoro potpisan iz Middlesbrougha.
Za razliku od puno igrača Sounessu nije bilo potrebno vremena da se prilagodi životu na Anfieldu. Postao je heroj navijača kada je zapanjujućim volejom postigao gol I srušio Manchester Uniteda na Anfieldu. Gol koji je osvojio nagradu od strane BBC-a za gol sezone. Big Bear čovjek s dodirom violinist, čije je udarac bio razoran I uspoređivao se sa ispaljenom kuglom iz topa. On je bio lud poput Rasputina u uklizivanju, veoma rijetko je ostajao bez lopte, a ponekad I suparničkog igrača! On je također bio I odličan tehničar. Ukratko kompletan igrač. Bob je opet uspjeo!
Kako su sva nadanja za osvajanjem domaćih trofeja bila propala, Redsi su otišli na megdan Wembley-a da obrani Europski kup, ovaj put protiv FC Bruges-a . Ah dobro, ne možete imati sve. Začuđujuća ozljeda isključila je Tommy Smith-a iz dvoboja, pa je tako na njegovo mjesto morao uskočiti mladi škotski napadač. Nije bilo niti traga živačanosti ili straha kod mladog Hansena. Izgledao je kao da godinama igra na vrhunskom nivou. Na drugom kraju terena druga dva Škota radila su svoj posao. Souness je uposlio Dalglisha koji je pripala čast onog najslađeg postizanje gola, koji će ujedno prestavljati i krajnji rezultat. Kenny izbjegava ofsajd poziciju koju namješta odbrana Brugesa, bježi svom čuvaru Jensenu, nježno potkopava loptu koja lobuje istrčalog golmana Brugesa, i ulazi u gol. Nakon postignutog gola, Kenny trči prema Liverpoolovim navijačima, dok su tribine u transu slaveći gol svog junaka. Bob dovodeći nove igrača u klub, ostvario je svoj drugi uspjeh odbranivši Europski Kup.
[youtube=425,350]
[/youtube]