Liverpool > Povijest kluba

Povijest Y.N.W.A.

(1/16) > >>

DaPa:
~ YOU'LL NEVER WALK ALONE ~

When you walk trough the storm
Hold your head up high,
And don't be afraid of the dark.
At the end of a storm is a golden sky
And the sweet silver song of a lark.

Walk on trough the wind,
Walk on trough the rain,
Though your dreams be tossed and blown.
Walk on walk on, with hope in your heart
And you'll never walk alone
You'll never walk alone


Dakle... krenimo...

Mjuzikl "Carousel"

"You'll never walk alone" (u daljnjem tekstu YNWA) se prvi put pojavljuje (gdje je jedna od glavnih pjesama) u mjuziklu "Carousel" američkih autora i tekstopisaca Richarda Rodgersa i Oscara Hammersteina.
Mjuzikl "Carousel" prvi put je izveden 19.04.1945. god. u newyorškom Broadwayu, a od tada je izvođen još 890 puta. Mjuzikl je nastao na temelju drame "Liliom" (iz 1909. god.) mađarskog pisca Ferenca Molnara.
Richard Rodgers je skladao glazbu, a Oscar Hammerstein je napisao knjigu i tekstove, a u odnosu na Molnarovu "Liliom" gdje je radnja smještena u Budimpeštu, "Carousel"-ova radnja je smještena u malo ribarsko selo u Američkom New Englandu. Btw, za one koji ne znaju, "carousel" bi u prijevodu s engleskog značio - ringišpil (znate ono... vrtuljak s konjićima u lunaparku...).

Ne bih sada ulazio u cijelu radnju mjuzikla, za one koga zanima neka pogledaju: http://en.wikipedia.org/wiki/Carousel_(musical). Anyway, YNWA se prvi put pjeva u drugom činu, a pjeva je lik Nettie Fowler (rodica glavnog ženskog lika - Julie Jordan) i to da bi utješila i ohrabrila svoju rodicu Julie, čiji se muž (Billy Bigelow - gl. muški lik) upravo ubio nakon neuspješnog pokušaja pljačke.
Nakon toga, YNWA se još pjeva i u završnoj sceni mjuzikla kada se Billy "vraća" na Zemlju u trenutku mature svoje kćeri Louise da bi im dao rječi nade, ohrabrenja i svoje ljubavi...
Btw, kako je zadnja scena vezana za maturu, te se u njoj pjeva YNWA... nakon ovog mjuzikla, pjevanje YNWA na proslavama mature postalo je uobičajeno diljem SAD-a!

Y.N.W.A. i LFC

Iako su brojni izvođači od 1945. pa nadalje obradili i pjevali YNWA, najuspješnija i dan-danas najbolja obrada te pjesme dogodila se 1963. god. od strane liverpoolske grupe Gerry and the Pacemakers. Obrada je bila toliko dobra da se pjesma zadržala puna 4 tjedna na broju 1 ljestvice najboljih singlova.
U to vrijeme DJ na Anfieldu prije početka svake utakmice puštao je top 10 singlova tog tjedna i to od 10 mjesta prema 1 mjestu na ljestvici, a pjesma koja je tog tjedna bila 1 na ljestvici svirala je do pred sami početak utakmice. Kako je u to vrijeme (1963.) YNWA puna 4 tjedna bila broj 1, najglasnijim i najvjernijim navijačima sa Spion Kop-a brzo je ušla u uho i svidjela im se tako da su je i nakon pada sa ljestvice top 10 nastavili pjevati prije početka svake utakmice. Legenda koja traje i dan-danas je tako rođena!
Nakon tragedije na Hillsboroughu 1989. god. natpis "You'll never walk alone" našao se i na novom redizajniranom LFC grbu, a također se nalazi i na Shanklyevim vratima ispred stadiona.

Zanimljivosti

- ubrzo nakon Liverpoola, pjesmu su usvojili i počeli pjevati i navijači Celtica, ali i nizozemskih Feyenoorda i Twentea, a danas ima još brdo klubova čiji navijači pjevaju YNWA (Dortmund, Club Brugge...).
- posebna verzija pjesme snimljena je i 1985. god. u ime solidarnosti sa Bradford Cityem, čijih je 56 navijača poginulo u požaru na njihovom stadionu Valley Parade 1985. god. Pjesmu su izveli "The Crowd", među kojima su bili i Gerry Mardsen, Paul McCartney i Rolf Harris.
- nekoliko dana nakon tragedije na Hillsbroughu 1989. god. kada je život izgubilo 96 navijača LFC-a, igrala se utakmica polufinala Kupa prvaka između AC Milana i Real Madrida. 6 minuta nakon početka utakmice sudac je prekinuo utakmicu da bi održao minutu šutnje (budući da je utakmica na Hillsbroughu prekinuta u 15:06). Nakon 20-ak sekundi grobne tišine na stadionu, navijači AC Milana su iz sveg glasa zapjevali YNWA u čast žrtvama Hillsborougha. Recpect i hvala im na tome!
- nakon posjeta Anfieldu i osobnog doživljaja YNWA pred Kop-om 2007. god., predsjednik Španjolskog Olimpijskog Odbora - Alejandro Blanco, izjavio je kako je posebno inspiriran time i izrazio je nadu i želju da španjolska nacionalna himna dobije riječi i tekst (budući da ima samo melodiju)
- na dodijeli američkih Emmy nagrada 2001., Barbara Streisand izvela je YNWA u čast žrtvama 9/11
- neki od pjevača koji su obradili i otpjevali YNWA: Frank Sinatra, Mario Lanza, Louis Armstrong, Nina Simone, Judy Garland, Shirley Bassey, Doris Day, Ray Charles, Elvis Presley, Tom Jones, Pink Floyd, Aretha Franklin, Olivia Newton-John, Die Toten Hosen, Johnny Cash, Alicia Keys...

Autor: DaPa @ LFCCRO


hammer_of_thor:
Lijepo napisano :super
Nešto sam i naučio iz ovoga :D

margita:
Odličan članak, svaka čast na trudu, samo mala digresija za ovaj zadnji dio o tome tko je sve obradio YNWA, to su učinili i Pipsi na albumu Dernjava (u malo žešćem stilu) iz tamo neke godine kad sam ih još pratio :)

lfcmostar:
Vidiš, nisam, znao za ot pjevanje YNWA navijača Milana nakon tragedije na Hillsbroughu, stvarno lijepo.. :klanja
@margita
Da, ako se ne varam sa albuma "Dernjava" .. Tad sam i ja pratio Pipse, bili su mi najjači bend u Hrvata...Koncerti u OTV domu, pa Gavela, redovito na "Zagreb gori"...a sad iako imam sve njihove albume, nekako su mi suviše tekstualno infatilni mada im je zvuk i dalje  :super
A volio bih čuti verziju recimo od Pink Floyda. :hm

Buljo:
Svaka cast na trudu DaPa, ovo je svakako korisno i poucno...

 :klanja :klanja :klanja

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju