O svemu > Off-Topic
Spammara (opet gluposti... naravno)
boo razzer:
--- Citat: mihovil - Svibanj 28, 2025, 11:10 ---
I opet se vracam na pitanje sto to suvremena ljevica nudi ljudima? Ili, da budem bas konkretan (ne moras odgovorit na taj nacin), sto SDP danas nudi glasacima? Koja je to politika koju se zagovara i koju se nudi a da nije "mi nismo XY"?
--- Kraj citata ---
SDP i Možemo kao ljevica prventveno nudi svjetonazorska pitanja, kao što je povratak trga Maršala Tita i protiv je Hrvatskog proljeća, a ništa novo u vezi kvalitetnog programa, zadržavanja mladih u državi, itd.
Što se tiče korupcije i uhljebljivanja SDP ništa nije bolji od HDZ što je pokazao u 2 mandata sa brojnim aferama, i zato ja na ovim lokalnim izborima i propao ko žeton.
mihovil:
--- Citat: boo razzer - Svibanj 28, 2025, 11:35 ---SDP i Možemo kao ljevica prventveno nudi svjetonazorska pitanja, kao što je povratak trga Maršala Tita i protiv je Hrvatskog proljeća, a ništa novo u vezi kvalitetnog programa, zadržavanja mladih u državi, itd.
Što se tiče korupcije i uhljebljivanja SDP ništa nije bolji od HDZ što je pokazao u 2 mandata sa brojnim aferama, i zato ja na ovim lokalnim izborima i propao ko žeton.
--- Kraj citata ---
Možemo čak i nudi određene politike zbog kojih su se i probili u Zagrebu i urbanijim središtima (ali oni spadaju pod tu mladu/modernu/zelenu ljevicu) i zapravo presisali tradicionalno najvecu lijevu stranku. SDP je tu puno slicniji tradicionalnim lijevim strankama u svijetu te ima jednake probleme sa nedostatkom ikakvih politika.
Ove pizadrije o hrvatskom proljecu i slicno mi se neda ni komentirati, nit je to rasprava koju sam htio vodit. Vise sam pricao o analizi globalnih politika i ideja ljevice (i/li desnice a ne pojedinacnih stranaka u Hravtskoj).
Marijo:
--- Citat: mihovil - Svibanj 28, 2025, 11:10 ---Ponavljam, nije bilo uopce zelje za komentiranjem Juge niti jugonostalgicara, vise sam isao generalno na lijeve ideje od kojih je jedna ta ideja zajednista/bratstva uostalom i sam kazes da si blizak "panslavizmu" sto opet znaci da bi ti trebalo bit stalo kakva je situacija, ako ne u Mađarskoj, onda u u Češkoj svakako. Jer kako da braća slaveni u Češkoj pate a tebi je dobro, nije pošteno.
A i kad pričamo o latinoameričkim socijalistima (ili latinoameričkoj ljevici) ona je također u svojoj srži sve samo ne izolacionistička, jer i kad gledamo najpopularnijeg i najistaknutijeg recimo to tako predstavnika tih ideja u startu (a to je Che Guevara) onda je on bio sve samo ne izolacionist, dapace bio je sve suprotno od toga. Cak bi se moglo rec da je "izvozio socijalizam" po latinskoj americi i nisam siguran da je zavrsilo ista bolje od "izovaza demokracije".
I opet se vracam na pitanje sto to suvremena ljevica nudi ljudima? Ili, da budem bas konkretan (ne moras odgovorit na taj nacin), sto SDP danas nudi glasacima? Koja je to politika koju se zagovara i koju se nudi a da nije "mi nismo XY"?
--- Kraj citata ---
evo dio po dio:
kad kažem panslavizam, mislim da eto npr. Hrvatska i Češka njeguju prijateljske odnose, da branimo interese jednih i drugih i da imamo maksimalnu gospodarsku povezanost, a hoće li na vlasti u Češkoj biti neka lijeva ili desna stranka meni je potpuno svejedno. Želim da na vlasti u Češkoj budu oni koje izabere češki narod. Isto vrijedi i za ostale slavenske narode. Ajmo se držat skupa, bit jedni uz druge jer nas nitko ne može bolje razumijeti od nas samih. Između Rusa i Amerikanca meni će mentalitetom i kulturom uvijek biti bliži Rus. Naravno, ovo sve što pišem je teška utopija.
a čuješ, Che Guevara je po latinskoj americi izvozio socijalizam upravo zato jer je SAD prije toga izvezao demokraciju i stavljao sebi pogodne diktatore, tipa Batista na Kubi. Naravno da ne branim ovu sad kubansku krajnost jer je i ovo u kurcu, ali ne bi Kuba bila toliko loša da je Ameri ne drže pod sankcijama već desetljećima i to je upravo ono o čemu ja govorim da mi smeta. Kad su Kubanci skinuli s vlasti američku marionetu, ovi su ih odlučili ekonomski uništiti. Zašto? jer ne plešu po njihovoj muzici.
je li Che Guevara bio izolacionist? nije, ali se zalagao za latinsku Ameriku u globalu (nešto na tragu mog panslavizma), s tim da je njemu glavni neprijatelj bio zapadnjački imperijalizam zbog kojeg je jedno vrijeme obučavao Lumumbine snage u Kongu.
što se tiče SDP-a i ostatka europske ljevice, ja se slažem da su izgubile srž svoje ideje, svoje politike jer su otišle u toliko liberalnu krajnost da u suštini ne nude ništa što bi privuklo glasače, samo i glasači su tu često ukalupljeni. Prvi ti meni napišeš u stilu kakav sam ja to ljevičar jer se ne slažem s nekim liberalnim stavovima ;)
Marijo:
--- Citat: boo razzer - Svibanj 28, 2025, 11:35 ---SDP i Možemo kao ljevica prventveno nudi svjetonazorska pitanja, kao što je povratak trga Maršala Tita i protiv je Hrvatskog proljeća, a ništa novo u vezi kvalitetnog programa, zadržavanja mladih u državi, itd.
--- Kraj citata ---
stari moj, odakle ti ovo? kad je SDP bio protiv hrvatskog proljeća?
nemoj shvatit osobno, ali odakle ovo izvlačiš?
boo razzer:
--- Citat: Marijo - Svibanj 28, 2025, 11:53 ---stari moj, odakle ti ovo? kad je SDP bio protiv hrvatskog proljeća?
nemoj shvatit osobno, ali odakle ovo izvlačiš?
--- Kraj citata ---
Tomašević u 2025. g. predlaže imenovanje ulice po Milki Planinc koja je ubila Hrvatsko proljeće.
https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/milka-planinc-nece-dobiti-ulicu-ali-prijedlog-je-odjeknuo-kao-bomba-10635895
Josipović: Milka Planinc je zadužila Hrvatsku i zaslužila poštovanje - 2010. .g.
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je poruku sućuti obitelji hrvatske političarke Milke Planinc, priopćeno je iz Ureda predsjednika.
https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/josipovic-milka-planinc-je-zaduzila-hrvatsku-i-zasluzila-postovanje.html
Prijedlog da se Milki Planinc dodijeli ulica u Zagrebu šamar je demokraciji, a posebice hrvatskim proljećarima koje je proganjala
https://hrvatska-povijest.hr/prijedlog-da-se-milki-planinc-dodijeli-ulica-u-zagrebu-samar-je-demokraciji-a-posebice-hrvatskim-proljecarima-koje-je-proganjala/
EDIT:
Milka Planinc bila je hrvatska političarka koja je od 1971. do 1982. godine obnašala dužnost predsjednice Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (SKH), a potom je od 1982. do 1986. bila predsjednica Saveznog izvršnog vijeća SFRJ, što je ekvivalentno funkciji premijera . Tijekom Hrvatskog proljeća 1971. godine, Planinc je podržavala centralističku politiku Saveza komunista Jugoslavije i protivila se reformskim težnjama tadašnjeg hrvatskog vodstva. Nakon sloma Hrvatskog proljeća, bila je uključena u političke čistke, uključujući zabranu Matice hrvatske i uhićenja istaknutih sudionika pokreta poput Franje Tuđmana, Dražena Budiše i Vlade Gotovca
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju