O svemu > Off-Topic

Spammara (opet gluposti... naravno)

<< < (485/497) > >>

Marijo:

--- Citat: mihovil - Svibanj 28, 2025, 10:00 ---Zajebavam se ali generalno imas dosta desne stavove oko hrpe stvari (pa tako i oko ovoga). Što mene ne smeta uopće, samo mi je smiješno. Zapravo čak mislim da dobro oslikava manjak ideja koja suvremena ljevica u svijetu (pa onda i kod nas) ima i zagovara. Često neke tradicionalno lijeve teme i politike preuzimaju desni populisti pa onda dobivamo te neke zanimljive mikseve ljevice i populističke desnice gdje ovi drugi najčešće izlaze kao pobjednici.

--- Kraj citata ---

to što ti kažeš ima istine, ali nije stvar da ja imam desne stavove, nego je ljevica (današnja, lažna) toliko zastranila u liberalizam i onda je populisti (red s desnog političkog spektra) duboko ušli u neke teme koje je inače lijevica držala i branila.

evo ti npr. jedan primjer: ljevica je navodno prorefugee, a desnica je kontra. E sad, po čemu bi to ljevica trebala apriori bit za izbjeglice? Ljevica je socijalna, ali ne na uštrb svoje države i svog građanstva, ali je današnja retardirana ljevica otišla u liberalnu krajnost i onda se kao jedini zid obrane od preljeva izbjeglica nameću desne stranke.

mihovil:

--- Citat: Marijo - Svibanj 28, 2025, 10:04 ---to što ti kažeš ima istine, ali nije stvar da ja imam desne stavove, nego je ljevica (današnja, lažna) toliko zastranila u liberalizam i onda je populisti (red s desnog političkog spektra) duboko ušli u neke teme koje je inače lijevica držala i branila.

evo ti npr. jedan primjer: ljevica je navodno prorefugee, a desnica je kontra. E sad, po čemu bi to ljevica trebala apriori bit za izbjeglice? Ljevica je socijalna, ali ne na uštrb svoje države i svog građanstva, ali je današnja retardirana ljevica otišla u liberalnu krajnost i onda se kao jedini zid obrane od preljeva izbjeglica nameću desne stranke.

--- Kraj citata ---
Ja ne kazem da bi ista trebalo ili ne bi trebalo. Samo mislim da si dobar primjer (i ne mislim ovo ni na kakav los nacin) nedostatka kvalitetnih lijevih ideja u suvremenom svijetu te sve veceg koketiranja ljevice i populisticke desnice u svojim idejama i temama.

Vratimo se jos malo na Orbana. Kazes; "sta me briga, to su interne stvari Mađarske, dosao je na vlast demokratski". Ako gledamo nekakvo tradicionalno lijevo viđenje stavri onda je upitno koliko je bilo demokratski jer postoje primjeri kršenja i demokratskih i novinarskih sloboda u Mađarskoj te bi te kao nominalno ljevicara takve stvari trebale mucit. Jer nije sve sto ukljucuje izbore automatski demokratski, izbore imaju i u Srbiji i u Sj.Koreji, pa ne znaci da su isti festival demokracije.
Također i ova izolacionistička poruka "sta me briga za interne stvari Mađarske..." je dosta u kontrastu sa lijevim idejama, posluzit cu se dijelom jucerasnjeg Gentovog posta kao nekakvim primjerom lijeve ideologije:

--- Citat: ---Ono za čim pate jugonostalgičari je ideja zajedništva, a ta ideja, iako nikad nije doživjela svoj maksimum i iako je na kraju skroz eksplodirala, je i dalje bolja od ovoga što imamo danas
--- Kraj citata ---

Ne ulazim sad u specificnosti prethodne drzave, nego cisto u ideju, odnosno zajednistvo. Ta ideja kod ljevice ne zastaje samo na granicama jedne drzave (uostalom, sta znace granice drzave, povijesno su se sve izmijenile i sve ce se izmijeniti) nego generalno. U takvoj ideji bi ti itekako trebalo bit stalo i za ostale drzave i slobodu u njima pa sad ako ne bas u cijelom svijetu onda svakako u susjedstvu. Izolacionizam i nacionalizam je vise dio nekakvih tradicionalnih desnih politika.

E sad ukoliko su to politike kakve ljevica nudi, onda se opravdano postavlja pitanje zasto glasat za nju a ne za nekakvu populisticku desnicu? Obje komuniciraju iste stvari i iste politike (pogotovo ako uzmemo u obzir da i ta populisticka desnica jako cesto u nekakvih ekonomskim pogledima uzima vrlo socijalan stav, iako najcesce nikako dizajniran).

Marijo:
da, samo jugonostalgičari pate za vremenom bratstva i jedinstva s drugim južnoslavenskim narodima, a ne zajedništa s npr. Mađarima ili Česima.
Uostalom, čitav taj poriv jugonostalgije nije nužno orijentiran na Jugoslaviju kao državu nego za nekim prošlim, vjerojatno zdravijim i sigurnijim vremenima, ne samo u Jugi nego u cijelom svijetu. Uostalom, ljudi koji se danas može nazvati jugonostalgičarima su ljudi od nekih 60+ godina i sigurno je da pate za vremenima kad su imali 18/20/25 godina.

što se tiče same Mađarske, sve to što ti govoriš je istina, ali ja sam stava da se nijedna država ne treba petljati u unutarnja ustrojstva i događanja u drugoj državi, a pogotovo ne "izvoziti demokraciju".
Izvezla se demokracija u Irak...kaos
izvezla se demokracija u Libiju...kaos
izvezla se demokracija u Siriju...kaos
s druge strane, ima li demokracije u Bahreinu, Saudi Arabiji, Kataru,...? e da, to su saveznici Amerike i zapada pa njih ne diramo.
i to je to licemjerje koje me smeta, a u kojem nažalost sudjeluje i jako veliki broj nominalno lijevih stranaka

ali da, moj politički stav je nekako najsličniji latinoameričkim socijalistima. Socijalist, domoljub, vjernik.
i da, ljubitelj sam nekakvog panslavizma. znači ne Jugonostalgija, ali smatram da bi se slavenski narod trebali više držati skupa

boo razzer:

--- Citat: Marijo - Svibanj 28, 2025, 10:33 ---
ali da, moj politički stav je nekako najsličniji latinoameričkim socijalistima. Socijalist, domoljub, vjernik.
i da, ljubitelj sam nekakvog panslavizma. znači ne Jugonostalgija, ali smatram da bi se slavenski narod trebali više držati skupa

--- Kraj citata ---
Pa i drže se skupa. Problem je što je bio rat i rane još nisu zacijelile.
Još imaš masu ljudi koji npr: u Srbiji podržavaju ekstremiste i ratne zločince kao što je Šešelj.

Evo recimo ja podržavam studentske proteste u Srbiji koji su protiv ovog kretena Vučića.
Ako je Srbija kao susjed normalna i stabilna, to odgovara i HR i Bosni.
Samo što oni nisu ponudili nikakvu alternativu i neke mlade političke opcije , već samo protestiraju vlasti.
Izašlo je pola milijuna ljudi na ulice i on nema obraza ni savjesti da odstupi sa vlasti.

P.S. Meni više od pitanja lijevo i desno smeta taj ekstremni liberalizam na Zapadu, koji sustavno ruši obitelj i zdrave vrijednosti. Srećom u HR i BiH koliko god bile siromašne i korumpirane, nije uništena obitelj koja je temelj svakog društva i drži se do tradicije i običaja.
Ja mislim da komunizam u Kini je opstao samo zato što su sačuvali obiteljske vrijednosti i drže se skupa, ali i u Kini ako nešto kažeš protiv vlasti i partije nikad nećeš dobiti posao.

mihovil:
Ponavljam, nije bilo uopce zelje za komentiranjem Juge niti jugonostalgicara, vise sam isao generalno na lijeve ideje od kojih je jedna ta ideja zajednista/bratstva uostalom i sam kazes da si blizak "panslavizmu" sto opet znaci da bi ti trebalo bit stalo kakva je situacija, ako ne u Mađarskoj, onda u u Češkoj svakako. Jer kako da braća slaveni u Češkoj pate a tebi je dobro, nije pošteno.

A i kad pričamo o latinoameričkim socijalistima (ili latinoameričkoj ljevici) ona je također u svojoj srži sve samo ne izolacionistička, jer i kad gledamo najpopularnijeg i najistaknutijeg recimo to tako predstavnika tih ideja u startu (a to je Che Guevara) onda je on bio sve samo ne izolacionist, dapace bio je sve suprotno od toga. Cak bi se moglo rec da je "izvozio socijalizam" po latinskoj americi i nisam siguran da je zavrsilo ista bolje od "izovaza demokracije".

I opet se vracam na pitanje sto to suvremena ljevica nudi ljudima? Ili, da budem bas konkretan (ne moras odgovorit na taj nacin), sto SDP danas nudi glasacima? Koja je to politika koju se zagovara i koju se nudi a da nije "mi nismo XY"?

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju