1. Tko će biti prvak Engleske u predstojećoj sezoni?
Liverpool
Ajde da malo budem optimističan. Toliko se pričalo o tome kako je naša (čitaj Kloppova) igra k'o stvorena za kup natjecanja, međutim u tim trima finalima smo redovito zapinjali i to na razne načine. S druge strane, Klopp se nije proslavio osvojivši DFB kup ili porazivši Bayern u finalu LP-a, nego upravo suprotno - potukavši ih na duge staze. Naravno, City je jak, vjerojatno još uvijek jači od nas, ali imamo sve preduvjete da ih izazovemo.
2. Koji će klubovi osvojiti pozicije koje vode u LP?
Manchester City, Tottenham i Manchester United
Naravno, neće biti iznenađenje ukoliko City i osvoji titulu, međutim, dojma sam da kao prvo neće ponoviti sezonu poput prethodne. Ne jer nemaju kvalitete, nego jer je psihološki izuzetno zahtjevno iz kola u kolo, a kamo li iz sezone u sezonu iz kola u kolo pobjeđivati sve redom, neovisno tko ti stajao na suprotnoj strani te igrao kući ili u gostima. Mada će biti pri vrhu, pa i glavni aspirant na naslov, opet ta okolnost da ne ponavljaju sezonu od lani može se i morat će se odraziti na njihovu psihu, osobito stoga što će i šeici, a vjerojatno i sam Guardiola od sebe ove sezone vjerojatno zahtjevati veći iskorak u Europi (čitaj: makar finale LP-a). Ukoliko budemo držali korak - ili čak i diktirali tempo - upravo bi breme prethodne sezone moglo ići u našu korist.
Tottenham - ukoliko ostane Kane - ima sve preduvjete da bude u vrhu i da bude prvak Londona. Uigrani su, Pochettino se dokazao, još uvijek su mlada ekipa, tj. imaju rezervi... Međutim, da budu prvi ipak bi im se trebala dogoditi sezona slična onoj Leicesterovoj - da njih ide, a da drugi kiksaju više od očekivanog. Također, tek im predstoji od novog stadiona stvoriti domaći teren... Mogli bi dugo vremena visiti, ali vjerujem da će na kraju biti u top 4.
Što se Uniteda tiče, Mourinho je očito opet počeo svoje igrice "sam(i) protiv svih" u nadi da će time izazvati koheziju vlastite momčadi. Ne bi me čudilo da je i tankirao pripreme sve ne bi li i reakcije navijača i javnosti kod igrača izazvale inat. Neće možda igrati oku ugodno, ali će biti gore.
Za Asrenal osobno mislim da će pod Emeryjem biti bolji nego li se očekuje, ali ne toliko da budu u vrhu. Što se pak tiče Chelsea i tu dosta ovisi o tome hoće li im ostati Hazard i kako će zamijeniti Courtoisa, a također pitanje je koliko će Abramović imati strpljenja sa Sarrijem ukoliko momčad - što CS sugerira - bude trebala više vremena da se adaptira na novi sustav igre, nagon godina igranja u defanzivnim formacijama.
3. Koji će se klubovi oprostiti od EPL-a?
Huddersfield, Sotuhampton i Watford.
4. Za kojeg igrača (igrače) očekujete da će obilježiti predstojeću sezonu?
Standardni - de Bruyne, Salah, Kane, Hazard.
5. Koje će mjesto osvojiti Liverpool?
Kako sam rekao, optimistično se nadam prvom, vjerujem u jedno od prva tri.
6. Zadovoljstvo dosadašnjim transfernim rokom.
4/5 - Možda da je sletio još jedan stoper.
7. Od kojeg igrača najviše očekujete ove sezone?
Lovren i VvD. Kako se kaže "napadi dobijaju utakmice, obrane osvajaju prvenstva". Pokazali su da mogu, e sad moraju pokazati da mogu na visini igrati kolokvijalno govoreći cijelu sezonu.
Vjerujem da će Shaqiri također ugodno iznenaditi, a premda mi je nepoznanica, poučen iskustvima prvih sezona Manea i Salaha dosta očekujem od Keite.
8. Tko bi mogao podbaciti?
Odgovor se nameće iz prethodnog pitanja. Drago mi je da je Hrvatska došla do finala SP-a, drago mi je i da je Lovren u tome igrao važnu ulogu, ali mi nije drago što će sezonu početi direktno s kupanja.
Tu je i TAA koji bi - tipično mladenački - mogao imati oscilacije.
9. Koji je Vaš minimum očekivanja, dakle što je potrebno da proglasite sezonu zadovoljavajućom?
Trofej - naravno ne u Liga kupu. Nadam se većemu rezultatu, ali prihvatio bih i FA kup uz naravno top 4 i nokaut fazu LP-a.
10. Što s domaćim kup natjecanjima?
Stara priča i dvojba u kojoj sam i dalje na strani onih koji bi nas voljeli vidjeti kao osvajače. Naravno, za pragmatičan sam pristup u ranim fazama, ali dođemo li u mogućnost osvajanja - volio bih da i osvojimo.
11. Kako ćemo proći u Europi?
Da imamo momčad za napadanje titula i europskog i engleskog prvaka...i nemamo. Ukoliko se moja optimistična nadanja ostvare, mogla bi patiti Europa. No, vjerujem da ćemo skupinu proći, a onda štošta ovisi o ždrijebu. Ako moram reći prognozu: 1/4 finale.