Jučer sam bio kod šogora koji je za rođendan dobio zračnu pušku. Gađali smo metu i svidjelo mi se pa sam razmišljao da uzmem neku početničku pušku (i on ima takvu - početničku, ne ovaj primjer koji sam stavio ispod) za "igranje" s limenkama i metama. 
Ovakvo nešto mi se sviđa:
Pa to ti je ona "malokalibarka".
Najslabija puška što postoji.
koja puška ima najmanji kalibar u Hrvatskoj da se može kupiti??
ChatGPT said:
Najmanji legalni kalibar puške koji se može kupiti i registrirati u Hrvatskoj je .17 HMR (oko 4,5 mm). Ovaj kalibar je zastupljen kod malokalibarskih pušaka poput ČZ 457 Lux cal .17 HMR, koje su legalne za lov i sportsko streljaštvo
.
Calibar .22 LR (5,6 mm) također je vrlo popularan i široko dostupan u Hrvatskoj kroz modele poput ČZ 457 American .22 LR ili Diana R‑22 Classic
venatio.hr
. Iako je .22 LR nešto veći od .17 HMR, on ostaje malokalibarski i često se koristi za sport i učenje.
✅ Zakonski okvir za puške u Hrvatskoj
Puške koje se mogu kupiti moraju biti u kategoriji B (za lov ili sportsko streljaštvo), nije dozvoljeno automatsko oružje ni oružje kategorije A
.
Zabranjene su puške visokih kalibara poput .50 BMG – najčešći duži dopušteni kalibar je .338 Lapua Magnum
mup.gov.hr
Za malokalibarsko oružje (.17 HMR i .22 LR) nije potrebno posebno odobrenje osim oružnog lista i standardne dokumentacije kod sportske ili lovačke dozvole.
📋 Usporedna tablica
Kalibar Promjer metka Namjena Dostupnost u Hrvatskoj
.17 HMR ~4,5 mm Precizni malokalibarski streljak ČZ 457 Lux .17 HMR i slični modeli
.22 LR ~5,6 mm Sportsko i lovačko gađanje ČZ 457 American .22 LR, Diana R‑22
Zaključak
Ako želiš najniži mogući kalibar koji je legalno dostupan u Hrvatskoj, najbolje je pogledati modele u .17 HMR među malokalibarskim puškama. Ovaj kalibar pruža dobru preciznost uz relativno nisku snagu i trošak, a također zadovoljava zakonske uvjete za registraciju i posjedovanje oružja kategorije B. Ako pak želiš nešto još dostupnije ili cjenovno povoljnije, .22 LR je vrlo solidna i široko rasprostranjena opcija.