Autor Tema: Art & design  (Posjeta: 30422 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marko211

• Hero Member
Odg: Art & design
« Odgovori #15 : Lipanj 20, 2013, 22:56 »
Ima itko kakva iskustva s 99design ili sličnim freelance stranicama? Može li se uopće na tome zaraditi i koliko je teško? Treba li raditi čim više različitih rješenja ili se bazirati na jednom čim boljem? Napravih jučer i danas par loga, ali nekak nisam optimističan :D
Si senor, give the ball to Bobby and he will score.

There’s something that the Kop want you to know,

the best in the world his name is Bobby Firmino.

Offline wewonit5times

• Hero Member
  • Walk on with hope in your heart...
« Odgovori #16 : Lipanj 21, 2013, 08:15 »
mate, he's all yours :D
“If Everton were playing down the bottom of my garden, I'd draw the curtains.” - Bill Shankly

Offline liverbird91

• Hero Member
« Odgovori #17 : Lipanj 21, 2013, 17:13 »
Ima itko kakva iskustva s 99design ili sličnim freelance stranicama? Može li se uopće na tome zaraditi i koliko je teško? Treba li raditi čim više različitih rješenja ili se bazirati na jednom čim boljem? Napravih jučer i danas par loga, ali nekak nisam optimističan :D

Možeš, ali moraš biti dobar. Osobno ne volim takve stranice gdje se ogromnom broju ljudi pruži da trpaju što hoće jer, premda je kod oblikovanja uvijek dobro vidjeti paletu radova, s oproštenjem se natrpa hrpa smeća. Ako misliš da imaš nešto za pokazati, radije bi ti preporučio devineart ili čak tumblr, dobri blogovi nekako uvijek isplivaju. A sad raditi nešto na horok i bez puno iskustva, jer misliš da možeš zaraditi dobru lovu - pa teško. :D

Kod takvih stvari je mnogo pametnije ići postepeno i graditi sebe kao crtaća/designera/štogod, pa nakon što skupiš bazu radova probrati malo, od "trpanja" nema baš mnogo sreće. Naravno, to je moje mišljenje i nekakvo iskustvo koje sam stekao kroz to.

Evo ti za primjer ovaj lik: http://danleydon.tumblr.com/

Počeo je sa običnim tumblr blogom gdje je stavljao neke svoje skice/crteže, lagano se probijao i preko dobrih ideja i nekog svog stila došao do toga da mu jebeni Xavi potpisuje ilustraciju Xavia, da ga Nike kontaktira za freelance poslove i slično. Koliko sam upoznat, živi od svojih dizajna, printa ih doma i šalje po svijetu, ali do toga sigurno nije došao kroz tjedan dana rada u PS-u/AI-u...

Offline marko211

• Hero Member
« Odgovori #18 : Lipanj 22, 2013, 00:31 »
Možeš, ali moraš biti dobar. Osobno ne volim takve stranice gdje se ogromnom broju ljudi pruži da trpaju što hoće jer, premda je kod oblikovanja uvijek dobro vidjeti paletu radova, s oproštenjem se natrpa hrpa smeća. Ako misliš da imaš nešto za pokazati, radije bi ti preporučio devineart ili čak tumblr, dobri blogovi nekako uvijek isplivaju. A sad raditi nešto na horok i bez puno iskustva, jer misliš da možeš zaraditi dobru lovu - pa teško. :D

Kod takvih stvari je mnogo pametnije ići postepeno i graditi sebe kao crtaća/designera/štogod, pa nakon što skupiš bazu radova probrati malo, od "trpanja" nema baš mnogo sreće. Naravno, to je moje mišljenje i nekakvo iskustvo koje sam stekao kroz to.

Evo ti za primjer ovaj lik: http://danleydon.tumblr.com/

Počeo je sa običnim tumblr blogom gdje je stavljao neke svoje skice/crteže, lagano se probijao i preko dobrih ideja i nekog svog stila došao do toga da mu jebeni Xavi potpisuje ilustraciju Xavia, da ga Nike kontaktira za freelance poslove i slično. Koliko sam upoznat, živi od svojih dizajna, printa ih doma i šalje po svijetu, ali do toga sigurno nije došao kroz tjedan dana rada u PS-u/AI-u...

Sve to štima, naravno, ali mislim da to važi za malo drugačiji pristup tome nego ja imam. Ti pričaš o nekoj dugoročnijoj zaradi i pravljenju biznisa od toga, ako sam dobro shvatio, a ja to gledam više kao povremeni honorar i "laku lovu". Ne laku u smislu da napravim nešto u 10 minuta i poberem 200$, ali opet lakšu nego bih bilo kakvim poslom kod nas mogao zaraditi.

Slažem se da trebaš biti dobar i slažem se da ima hrpa smeća kod svakog natječaja, ali možda je baš zbog toga lakše dobit nekim kvalitetnim radom. Ne mislim da sam neki vrhunski umjetnik, ali Illustrator mi je dio struke i samim time su neki radovi bolji od onog svog smeća tamo i to mi daje nadu. S druge strane, vidio sam i nekoliko stvarno vrhunskih radova i likova kojima su svi takvi pa se zapitam vrijedi li se uopće prijavljivati na natječaje gdje takvi sudjeluju.

Tražim uglavnom one koji su guaranteed (znači već je plaćeno 99designs-u i netko dobiva tu lovu bez obzira odabere li autor nekoga ili ne), a u takvima je uglavnom teže pobijediti.

Nedavno je poznanik koji nema apsolutno nikakvog dizajnerskog predznanja pobijedio na jednom natječaju, a doslovno je samo napisao ime tvrtke fontom koji je skinuo s neta. Sve to ovisi o ukusu autora i treba imati veliku dozu sreće. Ja sam probao s oDeskom prije godinu ili dvije, ali tamo je malo drugačiji sistem i ne baziraju se samo na dizajnu pa je tamo još teže, gotovo nemoguće bez dobrog portfolia i nekoliko odrađenih poslova.

Ništa, probat ću ustrajati još tjedan-dva-tri pa ako do onda ne uspijem s nijednom radom, očito ništa od mene :D
Si senor, give the ball to Bobby and he will score.

There’s something that the Kop want you to know,

the best in the world his name is Bobby Firmino.

Offline liverbird91

• Hero Member
« Odgovori #19 : Lipanj 22, 2013, 13:49 »
Sretno.  :)

Offline liverbird91

• Hero Member
« Odgovori #20 : Kolovoz 21, 2013, 21:50 »

Da se pohvalim na brzinu, uranjeni rođendanski poklon. Skačem po kuhinji od sreće.  :D  :D  :D

Offline Zlopasha

• Hero Member
« Odgovori #21 : Kolovoz 21, 2013, 22:51 »
Ostavi dojmove kad ga provozaš kroz PS i Corel, planiram uzeti upravo takav.

Offline liverbird91

• Hero Member
« Odgovori #22 : Listopad 05, 2013, 18:02 »
Ostavi dojmove kad ga provozaš kroz PS i Corel, planiram uzeti upravo takav.

Evo, vozam ga već skoro mjesec dana kroz razne programe i mogu reći da se pokazao kao stvarno korisna alatka!
U SketchbookPro (Autodeskov program za "recimo" skiciranje) sam nakon nešto vježbe uspio doći do zadovoljavajućih linija. Osim toga koristio sam ga i u PS-u, Elementsu i ArtRageu (defaultni program koij dobiješ s njim - uvjerljivo najlošiji tool, ali da se i s njim raditi).

Super je što možeš skicirati, crtati, ilustrirati raznim brushevima (naravno, ovisi koliko ih imaš spremljenih i downloadanih) i linije nakon nešto vježbe stvarno krenu ispadati lijepo. U početku sam skenirao ručne crteže pa krenuo preko njih crtati u novom layeru što se pokazalo kao dosta dobra vježba jer je na početku dosta teško uhvatiti grip (olovka je podeblja, nova površina itd.), također na početku užasno buni što zapravo crtaš, a ne vidiš ruku jer gledaš u ekran.

U mojoj struci, što se tiče pogotovo prostornih analiza i nekakvih skičica/koncepata itekako koristan tool, a i ostale crteže i ilustracije je lakše raditi s njim tako da toplo preporučam bilo kojem kreativcu profesionalcu ili amateru.  :super

Offline Gerro

• Hero Member
« Odgovori #23 : Listopad 11, 2013, 08:45 »
Malo off:dal se kuzi netko od vas u dizajn sajtova? Da me provuce malo kroz osnovne stvari,di,sta i kako..! Hvala,ak se netko javi ;)
Pojedinac može odlučiti utakmicu, ali pobjeđuje momčad!

Offline mrdokic911

• Hero Member
« Odgovori #24 : Listopad 11, 2013, 08:57 »
Malo off:dal se kuzi netko od vas u dizajn sajtova? Da me provuce malo kroz osnovne stvari,di,sta i kako..! Hvala,ak se netko javi ;)
Mislim da ti je to malo širok pojam...
"Never interrupt your enemy when he is making a mistake." - Napoleon

"One has a moral responsibility to disobey unjust laws." - Rev. Dr. Martin Luther King, Jr.

Offline Zoky

• Administrator
  • Hero Member
« Odgovori #25 : Listopad 11, 2013, 08:57 »

Dizajn = vizualno oblikovanje. Dizajn, osim što daje vizual također brine o UX-u (user experience) i SEO (search engine optimization). E sada, da li dakle misliš na web dizajn ili kompletnu izradu web stranica? Da bi napravio neki web, ne moraš biti dizajner.

E sad, ja sam web developer i stvarno mrzim kad me netko nazove web dizajner, to mi je degradacija u svakom smislu te riječi  :lol (razlozi su prilično stvarni, mogu ih i objasniti ako netko baš želi).

Offline Gerro

• Hero Member
« Odgovori #26 : Listopad 11, 2013, 09:08 »
Mislim na web dizajn,izrade stranice. Za pocetak barem probat kako i sta,frend mi je bio pokazo program u adobeu (samo vizualno) kak bi to trebalo izgledat,a ja bih zelio bas u srž otic..
Pojedinac može odlučiti utakmicu, ali pobjeđuje momčad!

Offline wewonit5times

• Hero Member
« Odgovori #27 : Listopad 11, 2013, 10:18 »
E sad, ja sam web developer i stvarno mrzim kad me netko nazove web dizajner, to mi je degradacija u svakom smislu te riječi  :lol (razlozi su prilično stvarni, mogu ih i objasniti ako netko baš želi).

aj ako ti se da, ja vas svih zovem web dizajneri :D
iako ne znam puno o tome, ocekujem od covjeka kojeg placam i da mi moze osmislit novi izgled weba i da mi moze napravit neki program unutar njega..
“If Everton were playing down the bottom of my garden, I'd draw the curtains.” - Bill Shankly

Offline StevieG

• Hero Member
« Odgovori #28 : Listopad 11, 2013, 11:13 »
Ako ćemo pošteno, dizajner i developer ne mogu biti ista osoba, bar ne tako da u obje stvari bude dobar. Dat ću primjer kako ja radim kao freelancer u jednom timu od troje ljudi. Dakle jedan dečko je dizajner tj. osmisli web stranicu u photoshopu koju nas dvojica dobijemo u pdfu ili psdu, zatim se nas dvojica bacamo na kod, on radi jedan dio weba, ja drugi itd. Normalno, nismo na svakom projektu uključena sva trojica. Npr. ako netko želi najjeftiniju varijantu, prilagodimo dizajn koji već imamo, a ako se traži jedinstveno rješenje, sa mvc-om i svime, onda smo unutra sva trojica i naravno cijena je drugačija.
Leif Sundell
Aleksandar Đorđević
Temuri Ketsbaia
Lillian Thuram
Siniša Mihajlović
Aleš Pajovič
Fritz Stuchlik
Luigi Lamonica
Terje Hauge
Semih Senturk
Dušan Kecman
Ricardo Quaresma...

Offline wewonit5times

• Hero Member
« Odgovori #29 : Listopad 11, 2013, 11:18 »
osmisli web u photoshopu? moram priznat da prvi put cujem za tako nesto

ma zato i pitam jer nemam pojma kako to funkcionira.. a meni je isti tip radio i dizajn web stranice i sve na njoj (a stranica mi je skroz ok)  i nije bio pretjerano skup pa sam mislio da to tak i ide