guglao sam nasumično kandidate za ballon d'or 2000. godine:
luis figo, zidane, shevchenko, henry, nesta, rivaldo, batistuta, mendieta, raul, maldini, beckham - ovo je prvih 10 po bodovima
igrači u široj konkurenciji:
totti, carlos, kluivert, davids, nedved, trezeguet, desailly, kahn, rui costa, veron, keane, itd
ovako iz glave vidim da nema ni giggsa, scholesa, debelog ronalda...uh, bome blijedo izgleda današnja lista kandidata u usporedbi.
Ronaldo je tada ozlijeđen bio, polomio ligamente koljena najesen 1999.
Tad je Zlatna lopta imala neku težinu jer se objektivno ocjenjivao kvalitet pojedinca u određenoj sezoni/godini. I Giggs i Scholes su bili nominirani tada, no nisu dobili nijedan glas (bilo pitanje kod mene na kvizu, 4 od 6 Alexovih beba je bilo nominirano, koja dvojica nisu osvojila nijedan glas). Recimo, Figo je te godine bio individualno daleko ispred konkurencije po igri, zvijezda Eura, Lige prvaka, La Lige iako nije osvojio nijedan trofej. Možda mu je Zidane bio konkurencija ali nije to bio isti igrač kao 1998. kad ju je osvojio iako je osvojio Euro. Mislim da je Zizou bio treći, Schevchenko drugi.
Danas mediji daleko više kroje popis nominacija te rangiraju igrače prije glasanja tako da subliminalno kreiraju mišljenje onih low-range izbornika koji daju glasove. Jednog Rodrija nitko neće spomenuti kao realnog prvog kandidata, dok će Messija zbog osvojene Cope vrlo često izdvajati kao potencijalnog osvajača. Jedan je osvojio Premiership, bio najbolji igrač Eura, dok drugi nije ni u top3 najbolja igrača Argentine na Copi, a nastupa u nekoj žnj ligi.
Općenito je danas nogomet previše istaktiziran, previše se igrači sputavaju unutar sustava i nedozvoljava se nikakav (FM rječnikom) flair i creative freedom. Većim dijelom su to trkači, ne ocjenjuju se golim okom nego nekakvim brojevima pa onaj tko zabije gol u rašlje s 16m je manje vrijedan od onoga koji je špicem nasreću zakucao s 11m između dvojice igrača, jer potonji ima manji xG pri šutu.