Autor Tema: EURO 2024  (Posjeta: 12055 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline luigi

• Hero Member
Odg: EURO 2024
« Odgovori #465 : Srpanj 16, 2024, 17:27 »
Ma scouseri još samo nisu pjevali čistačicama 😆

Offline Marijo

• Hero Member
« Odgovori #466 : Srpanj 16, 2024, 17:50 »
guglao sam nasumično kandidate za ballon d'or 2000. godine:
luis figo, zidane, shevchenko, henry, nesta, rivaldo, batistuta, mendieta, raul, maldini, beckham - ovo je prvih 10 po bodovima

igrači u široj konkurenciji:
totti, carlos, kluivert, davids, nedved, trezeguet, desailly, kahn, rui costa, veron, keane, itd

ovako iz glave vidim da nema ni giggsa, scholesa, debelog ronalda...uh, bome blijedo izgleda današnja lista kandidata u usporedbi.

Ma dobro, sve je to prilično subjektivno.
Npr. jedan Halland je prekucao englesku ligu pa sad, jel bolji on ili Henry?
Rodri koji upravlja veznim redom u Cityju i Španjolskoj
Samo ti dvojicu navodim za primjer a ima to još ohoho igrača
Npr.po čemu Declan Rice nije bolji od Keanea? Jer nema imidž razbijača i kretensko ponašanje kakvo je Roy imao?
Itd itd
"Even if there comes a time when you do not hear my voice, do not give up!Do not despair.
Do not stop fighting for your freedom until you have victory!"

Muammar Gaddafi, 06.10.2011

Offline mascherano

• Hero Member
  • Kondicijski trener konobara
« Odgovori #467 : Srpanj 16, 2024, 18:04 »
guglao sam nasumično kandidate za ballon d'or 2000. godine:
luis figo, zidane, shevchenko, henry, nesta, rivaldo, batistuta, mendieta, raul, maldini, beckham - ovo je prvih 10 po bodovima

igrači u široj konkurenciji:
totti, carlos, kluivert, davids, nedved, trezeguet, desailly, kahn, rui costa, veron, keane, itd

ovako iz glave vidim da nema ni giggsa, scholesa, debelog ronalda...uh, bome blijedo izgleda današnja lista kandidata u usporedbi.
Ronaldo je tada ozlijeđen bio, polomio ligamente koljena najesen 1999.

Tad je Zlatna lopta imala neku težinu jer se objektivno ocjenjivao kvalitet pojedinca u određenoj sezoni/godini. I Giggs i Scholes su bili nominirani tada, no nisu dobili nijedan glas (bilo pitanje kod mene na kvizu, 4 od 6 Alexovih beba je bilo nominirano, koja dvojica nisu osvojila nijedan glas). Recimo, Figo je te godine bio individualno daleko ispred konkurencije po igri, zvijezda Eura, Lige prvaka, La Lige iako nije osvojio nijedan trofej. Možda mu je Zidane bio konkurencija ali nije to bio isti igrač kao 1998. kad ju je osvojio iako je osvojio Euro. Mislim da je Zizou bio treći, Schevchenko drugi.

Danas mediji daleko više kroje popis nominacija te rangiraju igrače prije glasanja tako da subliminalno kreiraju mišljenje onih low-range izbornika koji daju glasove. Jednog Rodrija nitko neće spomenuti kao realnog prvog kandidata, dok će Messija zbog osvojene Cope vrlo često izdvajati kao potencijalnog osvajača. Jedan je osvojio Premiership, bio najbolji igrač Eura, dok drugi nije ni u top3 najbolja igrača Argentine na Copi, a nastupa u nekoj žnj ligi.

Općenito je danas nogomet previše istaktiziran, previše se igrači sputavaju unutar sustava i nedozvoljava se nikakav (FM rječnikom) flair i creative freedom. Većim dijelom su to trkači, ne ocjenjuju se golim okom nego nekakvim brojevima pa onaj tko zabije gol u rašlje s 16m je manje vrijedan od onoga koji je špicem nasreću zakucao s 11m između dvojice igrača, jer potonji ima manji xG pri šutu.

Offline mihovil

• Hero Member
« Odgovori #468 : Srpanj 16, 2024, 18:08 »
Danas mediji daleko više kroje popis nominacija te rangiraju igrače prije glasanja tako da subliminalno kreiraju mišljenje onih low-range izbornika koji daju glasove.
Samo što oni ne glasaju za zlatnu loptu, kao što nisu ni prije :)

Jednog Rodrija nitko neće spomenuti kao realnog prvog kandidata, dok će Messija zbog osvojene Cope vrlo često izdvajati kao potencijalnog osvajača. Jedan je osvojio Premiership, bio najbolji igrač Eura, dok drugi nije ni u top3 najbolja igrača Argentine na Copi, a nastupa u nekoj žnj ligi.
Pa ono što je luigi stavio je trenutno stanje na kladionicama i tamo je Rodri drugi favorit tako da nije da ga nitko nece spomenuti kao potencijalnog osvajaca.

Offline mascherano

• Hero Member
« Odgovori #469 : Srpanj 16, 2024, 18:40 »
Samo što oni ne glasaju za zlatnu loptu, kao što nisu ni prije :)
Uvijek su glasali izbornici i kapetani.

Pa ono što je luigi stavio je trenutno stanje na kladionicama i tamo je Rodri drugi favorit tako da nije da ga nitko nece spomenuti kao potencijalnog osvajaca.
Po kladionicama da, po medijima ne. Jer da se objektivno ocjenjuje Rodri bi lani osvojio glatko kad je bio još bolji nego je ove sezone u kojoj je daleko najkonstantniji igrač na svijetu po izvedbama, najbolji igrač Citya, najbolji igrač Španjolske. A neće je opet osvojiti.

Offline mihovil

• Hero Member
« Odgovori #470 : Srpanj 16, 2024, 18:52 »
Uvijek su glasali izbornici i kapetani.
Sta nije da za zlatnu loptu glasaju novinari a za FIFAinu nagradu kapetani i izbornici?

Offline mascherano

• Hero Member
« Odgovori #471 : Srpanj 16, 2024, 19:11 »
Sta nije da za zlatnu loptu glasaju novinari a za FIFAinu nagradu kapetani i izbornici?
Mislim da je već neko vrijeme to spojeno, pola bodova daju novinari, pola glasovi kapetana i izbornika.

Offline mihovil

• Hero Member
« Odgovori #472 : Srpanj 16, 2024, 19:19 »
Mislim da je već neko vrijeme to spojeno, pola bodova daju novinari, pola glasovi kapetana i izbornika.
Mislim da je to bilo samo izmedu 2010 i 2015, nakon toga se FIFA odvojila sa svojom nagradom di glasaju izbornici i kapetani a zlatna lopta je ostala nagrada di glasaju novinari.

Offline Ch13

• Hero Member
« Odgovori #473 : Srpanj 16, 2024, 21:12 »
I to glasaju stari dedeki koji samo za Messija znaju.

Offline jon_snow

• Hero Member
« Odgovori #474 : Srpanj 16, 2024, 21:33 »
Da glasaju novinari mi je najdebilnija odluka svih vremena, da neki iz Alzira stavi Mahreza kao 1. Slimania kao 2. i Benzemu kao 3.

Offline mihovil

• Hero Member
« Odgovori #475 : Srpanj 16, 2024, 21:47 »
Da glasaju novinari mi je najdebilnija odluka svih vremena, da neki iz Alzira stavi Mahreza kao 1. Slimania kao 2. i Benzemu kao 3.
Od pocetka je takva nagrada. Nagrada koju je osnovao L’eqipue. Ne kazem ni da je dobro ni da je lose, samo kazem da kako je bilo 2000-ih tako je i danas.