Liverpool > Ostalo

Uvod u sezonu 2010/11.

(1/3) > >>

margita:
Nakon 3 mjeseca koja smo, između ostalog, kratili praćenjem Svjetskog prvenstva vraćamo se najbolnijoj točki današnjeg Liverpoola. Počinje Premier League. Biti će ovo 19. sezona otkad je natjecanje preustrojeno iz First Divisiona u postojeći oblik. Već godinama gledamo dominaciju drugih klubova, naslov sanjamo još od 1990., svaka sezona počinje s istim nadanjima, očekivanjima, strepnjama, završavalo se na razne načine, od 2. mjesta u dva navrata do debakla prošle sezone kada smo se srozali čak do 7. mjesta! Hoće li ova sezona donijeti poboljšanje, teško je reći, no jedno je sigurno, a to je da će se nastupi Liverpoola pratiti s jednakom pozornošću kao i svih ovih godina.

Pretprošle smo sezone došli do 2. mjesta, kiksevi na domaćem terenu u utakmicama iz kojih smo očekivali maksimalan broj bodova na kraju su nas koštali naslova. Ispostavilo se da nije dovoljno uknjižiti 12 bodova u dvobojima s Unitedom i Chelseajem (te 2 s Arsenalom), sudbinu su nam krojili Stoke, Hull, Fulham, Middlesborough i ostali klubovi od kojih neki trenutno i nisu u elitnom razredu.

No, to nam je drugo mjesto dalo nadu da će iduća sezona možda donijeti toliko željeni naslov, ali ona se pretvorila u pravu noćnu moru. U prva 3. kola ubilježena su dva poraza protiv Spursa i Ville i oni su najavili da bi Liverpool nakon nekoliko godina mogao ispasti iz „četvorke“, te da bi mogao ostati bez kolača na koji smo navikli, Lige prvaka, što je u igračkom i financijskom smislu bilo ravno debaklu! Nakon ta dva uvodna poraza ubilježeno ih je još 9 i loš rezultat bio je neizbježan. Tek 7. mjesto s 63 osvojena boda, što je bilo čak 23 manje nego sezonu prije, bila su znatno ispod očekivanja! Nacionali kupovi nam, također, nisu donijeli bolja ostvarenja, tek jedna pobjeda protiv Leedsa, te ispadanja od kombinirane momčadi Arsenala u Liga kupu, te od Readinga u FA kupu samo su pojačale loš dojam. Čak ni natjecanje koje nam je proteklih godina bilo utjeha, Liga prvaka, ponudilo nam je još jedno razočarenje. Nakon 5 godina u kojima smo postizali vrlo dobre (čak i odlične) rezultate u najjačem europskom natjecanju, Liverpool je ispao u skupini s Lyonom i Fiorentinom. To nam je ponudilo nastavak euro avanture u obliku Europa lige. Tu se došlo do polufinala i ogleda s Atleticom gdje se Diego Forlan još jednom pokazao kobnim za Redse. Englesko finale u Hamburgu ostalo je tek san! Sve to i još masu zakulisnih radnji uzrokovalo je kraj jedne ere na Anfiedlu, ere Rafe Beniteza. Menadžer koji je rijetke ostavljao ravnodušnim (ili je bio obožavan ili omražen) nakon 6 godina napustio je Anfield! Donio nam je jednu Ligu prvaka (te još jedno finale) i jedan FA kup, prvenstvo ipak nije uspio dohvatiti. Za klub renomea Liverpoola ipak je premalo. Ne treba sada otvarati ostala poglavlja ove priče, jer se o tome nadugo i naširoko raspravljalo, sve je manje-više rečeno. Benitez je otišao u redove novih europskih prvaka, dobio je naslijeđe i visoko podignutu letvicu koju mu je ostavio Mourinho koji je otišao u pravcu Madrida na klupu druge Rafine ljubavi. Tko zna, možda ga za par godina i tamo naslijedi! Što je Liverpool dobio tim odlaskom? Danima je atmosfera u i oko Liverpoola izgledalo apokaliptično i beznadno! Baratalo se raznim imenima koja bi trebala naslijediti Beniteza, a konce su vukla 4 jahača Apokalipse – Gillett, Hicks, Broughton & Purslow! Otpočetka je jedno ime iskakalo i na kraju se ono pokazalo kao sljedeće rješenje za klupi Redsa. Nakon Roya Evansa u drugoj polovici 90-ih, Liverpool je opet dobio engleskog menadžera, stigao je Roy Hodgson! Bivši menadžer Fulhama koji je taj klub digao iz prosjeka, te je s njima prošle sezone ostvario najbolji rezultat u povijesti malog londonskog kluba došavši do finala Europa lige. Liverpool je veliki izazov za Roya, kao Englez svakako poznaje i štuje sve ono što Liverpool predstavlja u engleskom nogometu. Pitanje je, pak, što će moći napraviti s ograničenim sredstvima koja će mu biti na raspologanju, jer za očekivati je da se saga oko prodaje kluba neće riješiti još neko vrijeme Da li će biti lutka na koncu i marioneta kojom će upravljati gore nabrojana gospoda ili će imati svoje „ja“ te se znati suprotstaviti i nametnuti svoje mišljenje, iskreno se za dobrobit kluba nadam da će biti ova druga opcija. Hodgson je došao nekako tiho, vidjet ćemo kako će jedriti u olujnim i turbulentnim vremenima za klub! Mnaire gospodina svakako ima, to mi se za početak sviđa, no nadam se da će znati i „podignuti đon“, te zaigrati prljavo, uzveši u obzir kakvi ga lisci očekuju, kada je to u interesu kluba. Roy je dugo u ovim vodama, valjda je skupio dovoljno iskustva da će znati prepoznati trenutak kada i što napraviti!

Transfer sezona još uvijek traje, do 31. kolovoza i za očekivati je da će do tog datuma biti još nekih transfera u oba smjera. Dugo se raspredalo o eventualnom odlasku dvojca Gerrard & Torres. Lista zainteresiranih bila je podugačka, praktički svi renomirani europski klubovi stajali su u redu za dva najvrednija eksponata s Anfielda. Mediji su ih svakodnevno smještali u razne klubove, no oni su još uvijek tu i kako stvari stoje, tako će i ostati. Ruku na srce, odlazak njih dvojice (pa čak i jednog) bio bi težak i skoro nenadoknadiv udarac za klub! Drugačija je situacija s Mascheranom! On je već dugo na izlaznim vratima kluba, bio je već i prošle sezone, ali je ipak ostao. No, ovaj put je aktualan zov Intera i bivšeg menadžera Beniteza koji ga je praktički izvukao iz West Hama, te mu je pomogao da izgradi reputaciju i ime. Već je i javno objavljeno da Javier želi otići iz Liverpoola, te sam (vjerojatno kao i ostali) mišljenja da jednostavno nema potrebe takvog igrača zadržavati, već ga se treba prodati i pritom pokušati izvući maksimum iz transfera igrača njegovo kalibra. Gubitak Mascherana bio bio velik, ali ne i nenadoknadiv. Njegovu zadaću može preuzeti Lucas koji je prošle sezone pokazao da se popravlja te da se na njega u budućnosti može računati.
Ostali smo još i bez dvojca Benayoun & Riera. Benayoun nas je godina izluđivao svojim davljenjem lopte, a paralelno s tim i oduševljavao nogometnim umijećem. No, došlo je vrijeme za rastanak. Odabrao je Stamford Bridge. Riera je s druge strane igrač od kojeg smo puno očekivali kad je stigao. Hvalospjevi su išli čak toliko daleko da je on naše najbolje lijevo krilo još od vremena Barnesa. No, premalo je pokazao. Jednodimenzionalnost, rekao bih pandan Robbenu na lijevoj strani. Otišao je u Pirej! Na izlaznim vratima je i Insua i to se već može ocijeniti kao idiotski potez Uprave, ali što očekivati od 4 Asa?! Ostajemo bez lijevog beka (uzevši u obzir i Aurelija) i to je pozicija koja se hitno mora pokriti! Barata se raznim imenima, a nešto će se morati izroditi, iako u momčadi imamo igrača koji mogu pokriti tu poziciju, ozbiljan klub kao Liverpool tu treba imati prirodno rješenje!
U rubrici dolasci bilježimo 4 imena. Od toga su dva praktički Rafina, Jonjo Shelvey iz Chartona koji je velika nada otočkog nogometa, te Milan Jovanović koji je za Rafine vladavine potpisao predugovor (valjda jest!), a Hodgson je samo finalizirao posao! Rješenje je to za lijevi bok, a može poslužiti i u napadu! Prvi Royev veliki ulov bio je Joe Cole! Kao i Lane, došao je nakon isteka ugovora s bivšim klubom. Dugo se baratalo s klubovima gdje bi reprezentativac Engleske trebao završiti, a najbolje je kotirao Tottenham! No, dogodio se obrat i Joe je ipak završio na Anfieldu! Igrač je to koji, po meni, nije do kraja razvio svoj potencijal! Najviše su tome pridonijele ozljede! Chelsea ga je kupio kao veliku nadu West Hama i u prve je 3 sezone bio nezamjenjiv! No, onda je stigla sezona 2006/07. u kojoj je Cole skupio svega 10 PL nastupa. Sljedeće je godine bilo bolje, ali ista se stvar dogodila i u pretprošloj sezoni. Više je bio na tretmanima, nego na terenu! Lani je bio ok, valjda ovo nije svaka druga godina u kojoj je ozlijeđen!? Treće ime je mladi Škot, Danny Wilson, još jedna velika nada! Uz to što je Wilson mlad i nadaren, nadam se da će doprinijeti da se obistini vjerovanje da nam je za naslov potreban Škot u momčadi!

Kao što rekoh, novih imena će vjerojatno još biti, mnoga su u fokusu, a što će Roy smisliti, odnosno, za što će mu pijavice odobriti sredstva, vidjet ćemo!
Za ovu je sezonu kao i mnogo puta prije najvažnije da naše glave igrače poštede ozljede, prije svega tu mislim na Torresa koji je u protekle dvije sezone previše bio van stroja! S njim i bez njega, napad Liverpoola ipak nije isti. Dio tereta može iznijeti i N´Gog s kojim se čak špekuliralo o prodaji (ili posudbi) West Bromwichu, ali je vrlo dobar nastup u Skopju Hodgsonu, srećom, odagnao takve primisli! Treba vidjeti hoće li Roy vjerovati mladim snagama, tu prije svega mislim na Pacheca koji je imao odličan nastup na Euru U 19. Vrijeme je da se dečku počne vjerovati i postepeno ga se sve više koristi u nekima od utakmica! Sjedenje na klupi mu svakako neće koristiti i jedini produkt toga može biti dizanje sidra i odlazak u neku sretniju sredinu. A to bi bila velika šteta, jer je pokazao da je veliki talent!
Kostur momčadi je tu, treba ga samo nadograđivati! Kada pogledamo roster, ne bih rekao da previše zaostajemo za konkurencijom, koliko god to iluzorno i smiješno zvučalo! Financijski nismo moćni da trošimo kao, primjerice, City, ali pokrivanje na kritičnim pozicijama je ono što bi trebalo konstantno raditi.

Ova će sezona svakako biti zanimljiva. Chelsea i United startaju iz prvog reda, u drugi bi smjestio sve ostale koji imaju aspiracije za visoke pozicije, uključujući i Liverpool! Prije početka svake sezone nepopravljivi sam optimist (barem do prvih 4-5 kola he he), ništa se nije promijenilo ni ove godine! Ne znam kako vi, ali ja jedva čekam da počne show!

YNWA

Franklin:
Svaka čast na uvodu, odličan posao. I ja jedva čekan 15.08. i da počne nova sezona. Jedina i najveća želja: bez ozlijeda.

andrea:
Uvod,očekivano odličan  :super
također,jedva čekam da počne sezona,i nadam se da će biti koliko toliko uspješnija od prošle :)

Mastodont:
Još jedna sezona zebnje i iščekivanja je pred nama.
Već sredinom prošle sezone kad je bilo jasno da nam se loše piše na kraju godine, počele su raznorazne špekulacije o rasipanju kostura momčadi s Anfield roada. Srećom, nešto takvo se zasad ipak nije dogodilo, a kako izgleda ni neće do 31.kolovoza.
Nekih, i to važnih promjena je bilo, međutim onih "medijski očekivanih", a ja bi dodao i priželjkivanih od strane medija nije bilo. I Steven i Fernando, the unstoppable duo igrat će i sljedeće sezone u istom, crvenom dresu.
Otišao je Rafa Benitez, stigao je Roy Hodgson. Nadam se pozitivnom šoku za ekipu, nadam se bržem odigravanju i ofenzivnijem nogometu nego u doba Beniteza.
No prije svega se nadam da ćemo opet biti među četiri Engleska kluba koja će nagodinu igrat ligu prvaka. Očekivat naslov bilo bi u ovoj situaciji u kojoj je klub pomalo pretenciozno, mislim da su glavni konkurenti za naslov Scum i Chelski, dok pet klubova im treba puhat za vratom(Liverpool, Tottenham, City, Arsenal i Villa).

lfcmostar:
Na papiru smo slabiji nego li prošle sezone! Razlog tome je što ove sezone ponovno počinjemo iz početka, imamo novog trenera, novu nogometnu filozofiju, a nemamo novaca za barem jedno kvalitetno pojačanje (barem za sad!). Carra i Steven su godinu stariji, Torres ulazi u sezonu pod upitnikom i prijetnjom novih ozljeda, nemamo rješen problem lijevog beka i po mom ukusu, nedostaje nam barem jedan pravi stoper uz deficitarnog napadača.
Prednost u ovoj sezoni je to što teško da možemo imati peh i slab rezulatat kao prošle sezone i uvjeren sam da će ova godina biti rezultatski znatno uspješnija od prošle (mada to zaista nije niti teško  :p ).
Ono što me brine, pored toga što Ameri ne daju lovu niti za jedno "normalno" pojačanje, je pitanje kvalitete Hodgsona kao taktičara. Ja jednostavno nemam povjerenje u njega u tom segmentu, volio bih da me vrlo brzo uvjeri u bezrazložnost mojih strahova.
Moglo bi se ovdje još puno toga napisati o očekivanjima, ali se sve može svesti u jednoj rečenici:" Neka odigraju cijelu sezonu beskompromisno, liverpulski i onda konačni plasman na tablici  zaista nije bitan jer si čistog obraza!".
Sretno i nama i momčadi, a kao što reće gore ovaj dečko sa ušća, jedva čekam početak cirkusa.... :D

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju