Znaci samo netko tko je završio fakultet političkih znanosti ili nešto srodno tome može biti političar? To što pojma nemaju o ekonomiji, industriji, gospodarstvu itd., to nema veze, bitno da zna šta je trodioba vlasti?
Ne, nego upravo to što govoriš. Netko na toj poziciji bi trebao imati ili dodatno iskustvo u raznim granama ili dodatne edukacije i to iz svih područja s kojima ima doticaj. Dakle trebao bi se i s ekonomijom upoznati, ali i sa sustavom pravne države i drugim pitanjima koja su značajna za njega i ulogu koju je prihvatio.
I sve značajnije pozicije povezane s nekom specifičnom strukom bi trebale imati savjetnike te konkretne struke.
Ali da, svakako bi osobe koje se bave politikom trebale imati osnovna znanja o funkcioniranju pravne države.
I to je upravo ono što govorim, da se politika kao pojava nije razvila unazad x godina. Dovoljno je pojaviti se i biti iole karizmatičan i može. Ponekad niti to.
P.S. netko tko je završio političke znanosti je upravo najgori kandidat za političara.
Kako je pogrešno reći da u demokraciji svi imaju pravo glasa i da svi ti glasovi imaju istu težinu? I glasovi onih neinformiranih i onih informiranih?
Znači po tebi samo bogate osobe znaju otići na stranicu stranke i otvoriti program?
Otkud si izvukao da bi ograničio nekoga da se kandidira? Ograničio bi ga ako je lagao u kandidaturi i nije ostvario gotovo ništa od obećanoga.
Od toga da bi svi morali glasati (u suprotnom novčana kazna) i od toga da bi nakon glasanja bilo par pitanja koja bi odredila validitet toga listića si ti otišao u enormne krajnosti kako bi ispao pametan, a uopće nitko nije spominjao ništa o tome i uopće se ne povlače ta pitanja jedna za drugima jer se osim ovoga što je obavezno glasanje i što je nakon toga par pitanja ništa ne mijenja.
Ali stvarno mi se ne da raspravljati o tome. Nikada mi se nije ni dalo, samo sam bacio šalu na HDZ i Franceka, a sad sam izgubio u ligi prvaka protiv chelsea jer se tu bavim s glupostima.
Pogrešno je reći da neinformirani imaju istu težinu i utjecaj jer upravo unutar demokracije postoje sustavi kontrole i zaštite kako utjecaj neinformiranih ne bi bio štetan. Zato demokracija i nije samo "volja većine" nego postoje garancije zaštite osnovnih ljudskih prava, vladavine prava, zaštite manjina i brojni drugi. Između ostalih i trodioba vlasti.
Što se tiče bogatih i programa stranke, ti nisi govorio o programu stranke nego o općenitom testu. Dakle edukacija je tu nešto presudno, a najbolje mogućnosti za dobru edukaciju imaju bogati i ljudi iz većih sredina.
Treće, ja nisam izvukao da bi ti nekog ograničio da se kandidira nego te pitao bi li to ograničio? Jer ako ne, onda imaš ogroman broj ljudi koji se mogu kandidirati na izborima, ali na istima ne mogu glasati. Suludo, zar ne?
I ne, ja nisam odlazio u nikakve krajnosti da bi ispadao pametan. Ovaj forum mi stvarno nije mjesto za liječenje frustracija.
Ali jako često se ovdje proseru stvari bez ikakve argumentacije.
A kad prosereš da bi oduzimao nečija osnovna prava i ograničavao slobode, kad bi oduzeo pravo glasa ili poništavao nečije listiće jer nisu dovoljno "pametni", pa argumentiraj to kad si pametniji.