Pustimo sad ono sto nam fali igracki (a ne osporavam da nam fali), ali ovo jucer nije bilo ni blizu dobro ni takticki i to je ono sto me puno vise brine. Kad dobro izgledas takticki i znas sto i kako zelis igrat onda to funkcionira do odredene mjere i sa slabijim igracima, pa onda za onaj najvisi level ti jednostavno fale igraci, to onda znas i vrlo je jednostavno “aha, ako zelimo bit bolji moramo tu i tu dovest bolje igrace jer postojeci ne mogu nesto odigrat”.
Ovo nase jucer je puno gore od toga, tu nisam siguran ni sta nam treba jer je toliko bilo neorganizirano i lose. I do sad kad sam pratio samo rezultate i malo izvjestaje sam mislio da imamo problem samo u defenzivi, al mi imamo velikih problema i prema naprijed (jucer smo od 3 gola dva zabili iz prekida a jedan nakon njihove greske (ok, bio je utjecaj naseg presinga, pa ajmo rec da je to ono sto zelimo)) al opet pricamo o jednom golu iz igre protiv Darmstadta a mi pricamo o nekakvom super napadu.
Prije svega, ne shvacam kako to stojimo ofenzivno, sami sebe zatvaramo u previse situacija i olaksavamo protivniku defenzivu jer se ne mozemo drzat osnovnih postavki igre i precesto nam se mijesaju navike prijasnjeg i postojeceg sustava. Kad igramo sa dvije #10 u meduprostoru, moramo im stvorit prostor, za to moramo stvorit sirinu (daj nek netko pls stavi mapu s nasim prosjecnim pozicijama jucer pa cete skuzit sta pricam, na mobu ovo pisem pa ne mogu). Prije su nam sirinu stvarali bekovi, sad od bekova trazimo da igraju usko (jedan u vezi, drugi u zadnjoj liniji) sto znaci da negdje drugdje moramo dobit sirinu. U tom slucaju bi se Diaz morao drzat zaljepljen za aut liniju i cekat loptu u noge da dobije izolaciju sa svojim bekom (zelimo stvorit sto vise prostora 1 na 1 nasem najboljem dribleru), zato Robbo ne ide tu visoko. Kod nas Diaz kao da igramo onaj stari 4-3-3 prerano napada prostor i zabija se u sredinu di se zabija i guzva sa lijevom desetkom. Buduci da Salah nikad nije bio igrac koji ce stajat siroko i lomit igraca driblingom nego ga kao naseg najboljeg realizatora zelis dobit sto blize golu onda s druge strane moramo trazit drugi nacin za dobit sirinu, buduci da Salah ide u dubinu i usko. Doveli smo Szobu koji je u Leipzigu cesto igrao desnog veznog/krilo u njihovoj nekoj 4-4-2 (4-4-1-1) varijantu, idealnu opciju da se izvuce iz tog desnog meduprostora sire i otvori prostor za Salaha no on to ne radi. Ako vec ne dobivas sirinu tu onda bi ti ju prirodno trebao dat Trent sa desne sestice (iako onda Szobo mora drugacije se ponasat u defenzivnoj tranziciji) a mi ni to ne radimo osim 2 puta slucajno skoro. Zadnji problem je sto se Jota takoder jucer previse spustao u taj meduprostor kao da igra 4-3-3 i onda prakticki u meduprostorima di zelimo stvarat visak mi imamo 5 igraca i sami sebe cuvamo i stvaramo si guzvu, nogomet je igra prostora, mi ga ne stvaramo nego si ga sami uzimamo, protivnici su nam presretni.
To je gornji dio napada, u izgradnji se takoder bojimo prostora, pa onda kad izlazimo iz svoje polovice u varijanti di bi trebali imat 5 igraca (plus golman) za razigrat mi idemo na dugu loptu jer dvije sestice stoje okomito sa dva stopera i prakticki se pokrivaju. Nije me briga kako to radimo, jel stoperi idu siroko ili sestice idu siroko ali moramo stvorit dodatne opcije za izgradnju napada, uvijek tu moramo imat visak u ovakvoj varijatni igre a ne da par puta nam se dogodi da tu gubimo loptu jer nemamo adekvatnih opcija za dodavanje i/li idemo s dugom loptom na Salaha. Kao drugo, puno previse pokusavamo igrat na tranziciju, znam da nam je to bio forte zadnjih godina, ali uz ovako postavljenu ekipu s toliko igraca visoko mora nam bit cilj koristit visak igraca u protivnickoj trecini a za to nam treba kontrola, dvije su osnovne ideje kako bi trebali do gola u ovakvoj varijanti: 1) kroz visak igraca postavljenih u protivnickoj trecini i 2) kroz presing koji je Klopp dignuo sad na jednu (suicidalno) ekstremnu razinu di prakticki idemo sa 6 igraca jako visoko na protivnicku zadnju liniju i primarnu distribuciju i igramo prakticki covjeka u toj fazi. Za obje varijante ti treba dobra struktura, sto kroz tranziciju nemamo i ne mozemo imat. Nama bi cilj trebao bit da napadamo u postavljenoj strukturi a branimo se u tranziciji, mi cesto radimo obratno.
To su greske sto se tice ofenzive, sto se defenzive tice precesto nismo sigurni koji je trenutak kad se vracamo iz 3 iza u 4 iza, nismo sigurni kad prestaje tranzicijska defenziva a kad pocinje pozicijska. Kad se spustimo u pozicijsku defenzivu onda se dvije desetke (odnosno tad osmice) spustaju prenisko kako bi pomagali Maccu.
Ima jos stvari koje mi se nisu svidale jucer al ovo su neke od kljucnih, sto je najgore to nista nije do toga da nemamo dovoljno kvalitetne igrace za neke pozicije nego jednostavno do toga da nemamo razvijene kljucne mehanizme. Ovo mi puno vise izgleda kao divljanje nego kao smisleni i ciljani plan igre sto je posebno zabrinjavajuce buduci da smo vec prosle godine poceli igrat ovo i ove neke stvari smo vec trebali imat razvijene, i to jos u ofenzivi di nismo ni imali toliko promjena i za koju smo doveli pojacanja koja smo htjeli i koja su bar na papiru imala smisla.