Da, kad bi cjepivo postojalo.
"A vaccine is a biological preparation that provides active acquired immunity to a particular infectious disease."
U situaciji kad osobe koje su se dvaput "cijepile" redovno razbolijevaju bazna logika po gornjoj definiciji negira trenutne preparate kao legitimno cjepivo. Nisam antivakser, i naravno da "cjepivo" drastično smanjuje rizik od teškog oboljenja i smrti (te bi se sve starije osobe trebale "cijepiti"), no to ne daje za pravo nekakvim trećerazrednim kompleksašima (stožer i slični autokrati) nametanje provizornih mjera i zabrana pučanstvu.
Ova pandemija je ogoljela zapadni svijet i postojeću medicinu. Zapravo ćemo pobijedit ovu pandemiju na isti način kao i onu prije 100 godina - vremenom.
Ja ovdje pričam o društvenoj odgovornosti, ne o samom cjepivu jer kao što sam i prije rekao, svatko od nas tko nema završenu medicinu i ne bavi se epidemiologijom nema šta puno reći na ovu temu.
I kao što sam isto rekao, svatko od nas ima pravo komentirati taj socijalni dio koja što su mjere. Ja ne podržavam stožere i smatram da se mjere nekonzistento primjenjuju, da iz političkih razloga ispadaju licemjeri i loše vode kroz cijelu situaciju. Ali to ne lišava svakog od nas neke društvene odgovornosti.
Da vas pitam sve koji ste puni kritika, koje je po vama rješenje? Ajmo malo sa konstruktivnim, a ne samo destruktivnim komentarima.
Ne valja cjepivo, ne valja lockdown, ne valjaju mjere. Koje je onda rješenje?