Slažem se. Minus od nekoliko tisuća kn je ok, čisto da može poslužiti ako jedan mjesec imaš neke neplanirane troškove (tko ih nema?). Već sljedeći mjesec možeš ga pokrpati, ali kada ti banka da mogućnost korištenja minusa 10 i više tisuća kn, onda je to navlačenje na tanak led. A kako mi u pravilu volimo trošiti više nego što zaradimo, onda je to siguran put u probleme. Kada su redovna i otprilike ista mjesečna primanja kontinuirano manja od troškova, banka trlja ruke, jer takvi su im najdraži (i sam sam, nažalost, takav).
U tome je stvar jer s prekoračenjem nikada ne plaćaš glavnicu zaduženja nego samo kamatu iz mjeseca u mjesec jer većina pored redovitih mjesečnih prihoda (plaća, mirovina, dječiji doplatak, socijalna pomoć) nema dodatna primanja od nekakve djelatnosti a samim time od čega zatvoriti pozitivnu nulu. Štoviše, više se isplati zatvoriti takav minus brzim gotovinskim kreditom ili reprogramom u visini iznosa prekoračenja jer su i kod takvih kredita kamate manje od 12%.
Primjerice na 10 000 kuna prekoračenja banci ćeš godišnje dati 1200kn zato što koristiš prekoračenje pa se vidi koliko se to isplati. 100kn nije mnogo mjesečno ali kada se preračuna u (više)godišnje bogami nije malo.
Zato smo u dogovoru buraz i ja starcima pozatvarali minuse i sada umjesto da banci daju kamatu nama vraćaju upravo toliko ali smo zauzvrat postali MMF u kući.
Nije minus bio ne znam koliko kritičan ali zašto da se bacaju stotine kuna godišnje na gluposti ako nije potrebno.