da ali meni je fascinantan zbog svoje organizacije, ne žive na račun društva ko naši sportski kolektivi, sami se mogu uzdržavati
a i za pohvalu je da tamo nema jednog lika na čelu saveza ili kluba kojeg se sve mora pitati i koji će učiniti sve da dinamo, badel, cibona uvijek budu prvi
i da pritom upropaste sve oko sebe financijski
tamo je gotovo nebitno tko u konačnici pobjedi, najbitnije da se igra, da se raja veseli jer naime tamo su stadioni puni
sad ćeš biti ko moj kum, socijalističi orijentiran, i tvrditi da švabi idu na utakmice bundeslige ne zato jer ih interesiraju nego zato jer cijeli tjedan teško rade i za vikend si hoću pojesti kobasice i popiti piva
sport je ultimativna zabava i zanimacija ali ne baš više od toga, ameri su to davno shvatili, zgrću puno novca na tome a mi smo ih skužili i znamo da ima u sportu nešto dublje zato u našem glavnom gradu svega par tisuća ljudi mogu skupiti utakmice 10ak stranaca, bilo crnih ili bijelih bezubih, koji se 90% financiraju iz gradskih, državnih blagajni...
Da, sve si u pravu, ali meni to nije nimalo zanimljivo. A što se švaba tiče, kum ti je dobrim dijelom u pravu. Uostalom tako je i u Engleskoj slično. Nogomet je nešto više od zabave, rekao bih način života na neki način.
OK zabava, ali doista i to si u pravu, amerima cijeli život služi samo za zabavu. Samo to ti je i inače mentalitet "nit brige nit pameti". Oni žive u totalno neuređenom društvu bez imalo socijalnog osjećaja.
Znanje im je ograničreno na samo onaj segment koji im je profesija. nadalje, briga njih npr. da li imaju socijalno osiguraje, bolje je imati za "lajnu" koju ćeš povući za vikend, ili nešto smotati i ubiti se alkoholom, jer ionako tko ima para taj će si i doktora platiti, ko nema, umre na ulici, i to nikoga niti ne zanima.
Ne sam ja neki lijevo orijentiran, tako da ne misliš da branim komunizam, saocijalizam ili sl, ali to je tako u kapitalizmu.
I još nešto, ameri su "jedna nacija" samo u određenim trenucima, kad je rat ili sl. Ali kad je recimo sve OK, rijetko će ko od njih prvo reći da je amer, nego će prevo se pohvaliti da je Irac, Poljak, Kinez isl, pa tek onda amer. Tako da od te tamo mješavine niti ne može biti neki sport tipa nogomet, ovaj Soccer tzv. jer kad bi tako bilo, zamisli kako bi izgledalo da igraju npr Irski protiv Talijanskog kluba isl.? Uostalom pogledaj kako to izgleda npr. u Australiji. Svaka tekme nekog kluba nacionalne zajednice završi nekim cirkusom.
Bilo bi mrtvih na sve strane, zato oni bolje prave ove show programe i toga se drže. Nama s našeg pogleda na sport, pogotovo na nogomet je to malo čudno i negledljivo. Briga mene za organizaciju i za vlasnike. Pa ne dolazim ja njih gledati!
A što se tiče hr. sporta, to se nema s čime uopče usporediti. Kod nas nema takvih sponzora kao u Americi, a niti smo takvo tržište koje može podnijeti sponzoriranje klubova poput zpada, a da ne govorim Amera.