Autor Tema: Filmovi, serije, knjige i stripovi  (Posjeta: 137515 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline boo razzer

• Hero Member
Odg: Filmovi, serije, knjige i stripovi
« Odgovori #1335 : Studeni 29, 2024, 08:33 »
Ste gledali novog Gladiatora? Ja se predomisljam dal se isplati ili ne, vidim da su im recenzije uzas, a veliki sam fan Gladiatora prvog djela..
Nisam još...

Ali evo pričao sam davno sa svećenikom koji je doktorirao teologiju u Rimu, i kaže da mu je najbolji film u životu baš Gladijator

Offline Winx

• Hero Member
  • A working class Hero is something to be Carragher!
« Odgovori #1336 : Studeni 29, 2024, 10:38 »
Nisam još...

Ali evo pričao sam davno sa svećenikom koji je doktorirao teologiju u Rimu, i kaže da mu je najbolji film u životu baš Gladijator

Sigurno se nagledao filmova dosađujući se i vjerojatno ima svoj blog posvećen filmovima, pretežno onima zabranjenim i za odrasle.  :lud

Offline boo razzer

• Hero Member
« Odgovori #1337 : Studeni 30, 2024, 14:21 »
Amadeus - Miloš Forman (1984) -  9.5/10

Film je raskošan i skup, kako i treba biti kad se prikazuje carski raskoš, a Miloš Forman je odlično prikazao uzvišenu glazbenu ljepotu, stvarajući stanje uključenosti i angažiranosti gledatelja od prvog takta, naprosto jer te glazba nepredvidivog genija, puna svečanosti, emocionalne čežnje i dubine, melankolije, strasti i vulgarnog humora začinjenog dječjim podvalama, brzo transcendentira u najsofisticiranije ljudsko emocionalno iskustvo.
I ne radi se tu o velikim idejama ili velikim konceptima i filozofiji, već o stvarima poput “volim te”, “tužan sam”, “tako sam sretan”, najjednostavnijim osjećajima koji nas uzdižu u univerzalni svijet apsolutne radosti i tuge, nadilazeći trivijalne potrebe za intelektualnim definiranjem ovog filma i soundtracka čija razorna snaga ionako ostavlja neograničeno puno prostora za imaginaciju i kreiranje vlastitih slika i osjećaja.
Amadeus je veličanstven film, pun i nježan i zabavan i šarmantan i na kraju, tužan i ljut, jer nam je u liku Salijerija dao način da shvatimo ne samo veličinu neke osobe, već i nedostatak te veličine.
Mislim da je fundamentalno pitanje ovog filma da li možemo naučiti da budemo zahvalni za sreću drugih, a to je, naravno, test za svetost.

Offline boo razzer

• Hero Member
« Odgovori #1338 : Siječanj 17, 2025, 22:02 »
Nitko ništa da napiše, pa eto :
RIP David Lynch!

Čovjek je bio de facto umjetnik!

Ostavio je iza sebe hrpetinu dobrih filmova!
Twin Peaks nisam baš upratio jer sam bio klinjo, ali sam kasnije na reprizama skužio koliko je genijalan bio.

Izdvojio bih samo neke sjajne filmove koje sam uspio pogledati:
Eraserhead, Čovjek slon, Dune, Blue Velvet, Wild at heart, Mulholland Drive,
Otišao je jedan od najvećih!

Offline boo razzer

• Hero Member
« Odgovori #1339 : Veljača 23, 2025, 09:50 »
"A Complete Unknown" - filmska biografija Bob Dylana: 9/10

Film je nominiran za čak 8 Oscara.
Bilo da ste ljubitelj lika i djela ovog genijalnog glazbenika u ikone rock glazbe ili ga pak ne cijenite - ovo je film koji vrijedi pogledati.
Odlična gluma, režija i sve ostalo što čini jedan film fenomenalnim je tu.
Na kraju ide odjavna špica koja sumira da je napravio hrpetinu odličnih pjesama i albuma i postao najutjecajniji rock autor u povijesti.
Čak je dobio i Nobelovu nagradu za književnost ali je nije preuzeo, što je presedan u povijesti.
Ja bih zaključio da je ostao svoj i dosljedan sebi, bez obzira na sve priče i filmske adaptacije o njegovom radu i životu.
U filmu se pojavljuje i dosta protagonista tog vremena koji su bili bliski za Dylanom: Joan Baez, Woody Guthrie, Pete seeger, Johnny Cash itd.
Rečenice koje su mi se urezale u pamćenje su : "Šta te briga šta će drugi reći!" i "Neću čitavu karijeru svirati: Blowin in the wind!" ,
te da su ga htjeli iskoristiti svi od : glazbene industrije, kolega sa scene, novinara i medija, a on je u biti imao urođeni talenat i zapravo je u principu puno radio da bi postigao takvu karijeru.
Koga zanima kvalitetna recenzija sa Interneta neka pogleda u spoiler dio, a ostali neka preskoče i odgledaju film i uživaju bez otkrivanja radnje.

(click to show/hide)

Offline boo razzer

• Hero Member
« Odgovori #1340 : Veljača 25, 2025, 22:29 »
Tko je propustio Trainspotting iz 1996, i neda mu se gledati mučne scene štetnosti droge kao i dosta dobrih zahebancija,
dovoljno je da odgleda smo nezaboravnu i legendarnu odjavnu špicu i lako će skontati poantu filma:

Online Marijo

• Hero Member
« Odgovori #1341 : Ožujak 23, 2025, 12:48 »
Adolescencija…remek djelo. Apsolutna preporuka

Jako teška i mučna tema, ali preporučio bi je svima
"Even if there comes a time when you do not hear my voice, do not give up!Do not despair.
Do not stop fighting for your freedom until you have victory!"

Muammar Gaddafi, 06.10.2011

Offline luigi

• Hero Member
« Odgovori #1342 : Ožujak 23, 2025, 16:18 »
Adolescencija…remek djelo. Apsolutna preporuka

Jako teška i mučna tema, ali preporučio bi je svima

Treća epizoda i razgovor sa psihologom je  :klanja :klanja

Online Marijo

• Hero Member
« Odgovori #1343 : Ožujak 23, 2025, 16:50 »
Treća epizoda i razgovor sa psihologom je  :klanja :klanja

Da!  :love

(click to show/hide)
"Even if there comes a time when you do not hear my voice, do not give up!Do not despair.
Do not stop fighting for your freedom until you have victory!"

Muammar Gaddafi, 06.10.2011

Offline boo razzer

• Hero Member
« Odgovori #1344 : Svibanj 30, 2025, 14:19 »
Htio bih podijeliti recenziju sa net-a za najdraži strip koji sam pročitao u životu:

Osjećam se kao da sam izvan sebe dok govorim o ovom grafičkom romanu, jer jednostavno nisam baš dobro upoznat s poviješću američkih stripova o superherojima. Ne mogu biti pravi glasnogovornik za ovo djelo, jer ne razumijem dobro njegov povijesni značaj. Ono što ću učiniti jest jednostavno ponuditi neka zapažanja i dojmove dok ga čitam, kao povremeni posjetitelj žanra superheroja.

Ovo mi se jako, jako svidjelo. Rekao bih da su Watchmeni najbolja dekonstrukcija i rekonstrukcija koncepta superheroja koju sam ikada pročitao. Gledao sam TV seriju The Boys (2019.-), labavo temeljenu na stripu The Boys Gartha Ennisa, i shvatio sam koliko je strip Watchmeni dužan toj seriji. Alan Moore izmislio je potpuno novu glumačku postavu dosad nepoznatih superheroja s izričitom namjerom razbijanja tropa superheroja, i to jako dobro funkcionira kako bismo koncept mogli sagledati s intelektualne distance. Mislim da bi Moore, da je uzeo etablirane likove poput Supermana, njegov cilj ili vizija za roman postali nejasni, dok se sada Watchmeni nalaze uz ostatak žanra superheroja kao komentar na njega. Stoga je vrlo glupo da postoji nastavak (Doomsday Clock (2017.-19.)) koji povezuje Watchmenov svemir s ostatkom DC svemira.

Od trenutka kada počnete čitati Watchmene, strip radi mnogo, mnogo stvari istovremeno. To je duboko slojevita naracija. Imamo naraciju Rorschacha i flashbackove ponašanja Komičara, a oboje nam pokazuju superheroje s vrlo upitnim moralom. Komičar je bio nihilist s malo empatije, a Rorschach sve u gradu smatra štetočinama i koristi svoj moral kao oružje. Vidimo kako bi povijest bila drugačija sa superherojima, i to ne nabolje. Također, tu su i poglavlja iz izmišljene knjige koju je napisao stari junak Noćna Sova, prikladno nazvane "Ispod haube", koja dekonstruira priču o podrijetlu superheroja u oštrom psihološkom realizmu koji ostavlja malo prostora za romantizam.

Postoji trenutni osjećaj da ste u rukama talentiranog pisca. Rorschachova naracija je uvjerljiva, likovi su duboko ostvareni, tempo je dosljedan. Moore koristi sve vrste narativnih stilova, od biografskog pisanja do pulpnih avanturističkih priča, intervjua i novinskih isječaka. Postoji izuzetno bliska komunikacija između pisca i umjetnika (Dave Gibbons), jer se velik dio pisanja odražava na samim panelima u obliku simbola i predmeta. Ponekad dvije naracije marširaju kroz panele ruku pod ruku, poput pulpne gusarske avanture i moderne metropole, s odjecima između tih narativa u tome kako se radnja razvija na emocionalnoj razini prema katastrofi.

U pozadini svega ovoga postoji ogromna količina nagovještaja onoga što će se dogoditi prema kraju priče. To čini strip izvrsnim za ponovno čitanje. Tu je odbrojavanje sata sudnjeg dana, odbrojavanje svakog poglavlja. Tu su rečenice koje ljudi govore jedni drugima o određenim herojima, a koje se mogu reinterpretirati pri ponovnom čitanju. I mnogo informacija se komunicira vizualno. Rečenice koje govore jedni drugima su smještene u panele sa specifičnim krupnim planovima ljudi koji jednostavno uokviruju što će se dogoditi kasnije, čak i ako to ne shvatite pri prvom čitanju. Ovaj vizualni jezik proteže se i na ponavljajuće simbole, poput nasmijanog lica s mrljama krvi, koji stoji poput vizualne metafore za okaljanu sliku herojskog i sretnog superheroja iz prošlosti.

Priča funkcionira kao prozor u psihološka zanimanja poslijeratnih Sjedinjenih Država. Dr. Manhattan jasno predstavlja atomsku bombu i što je stvaranje i upotreba atomske bombe učinila američkoj psihi. Cijeli strip je zaokupljen time i impresivno je kako Moore pojačava osjećaj straha od nadolazećeg Trećeg svjetskog rata. Atomske bombe općenito imaju veliko mjesto u američkim stripovima jer je to nešto oko čega treba imati zbunjujuće osjećaje i nešto što se mora istražiti i probaviti iz različitih kutova.

Posljednje poglavlje je čista briljantnost i nije ga baš lako analizirati. Sve se spaja: ogromno nakupljanje napetosti oko nuklearnog armagedona koje nas tjera da se zapitamo trebamo li biti zadovoljni Veidtovim postupcima. Novootkriveno uvjerenje dr. Manhattana u svetost ljudskog života nakon njegovog putovanja na Mars, nasuprot Rorschachovom apsolutnom odbijanju da kompromituje svoj moral. To su isti sukobljeni osjećaji koji suprotstavljaju apsolutni užas upotrebe atomske bombe spoznaji da je ona okončala pacifičko ratište Drugog svjetskog rata i tako zaustavila krvoproliće tamo. I kakav briljantan način da se iskoristi cijela ideja superheroja za istraživanje ovih tema.

Offline Winx

• Hero Member
  • A working class Hero is something to be Carragher!
« Odgovori #1345 : Lipanj 03, 2025, 08:02 »
But who watch the Watchers?  :kuler :D

Offline boo razzer

• Hero Member
« Odgovori #1346 : Lipanj 03, 2025, 08:37 »
But who watch the Watchers?  :kuler :D
No one definitively watches the Watchmen, and that's the problem. :kuler

Offline boo razzer

• Hero Member
« Odgovori #1347 : Lipanj 29, 2025, 13:20 »
Iako ispočetka nisam baš gotivio američki humor, Prijatelji su uz Mučke i Seinfeld najbolja serija svih vremena.  :love

Joey Tribbiani je najsmješnija uloga uz Kramera i Brzog na malim ekranima. :lol

Offline boo razzer

• Hero Member
« Odgovori #1348 : Srpanj 05, 2025, 06:28 »
Evo čitam "Magla i mjesečina" od Meše i kontam nešto koliko je to dobra knjiga a napisana prije 60 godina.
Nije to ni blizu razvikan klasik kao Tvrđava ili Derviš i Smrt, a opet će biti velik i značajan još toliko godina najmanje.
Onda vidim : prepucavanje po novinama Jergovića i Gavrana, i mislim se kako je to baš jadno. Dijele svjetonazorski i na svaki mogući način ovaj napaćeni i siromašni  narod. Nisam ni htio čitati jer ne želim zauzimati ničiju stranu.
Sjećam se i kad se Jergos zakačio sa Aralicom i to je bilo još jadnije i debilno kao oni američki reperi sa niskom inteligencijom.
Ante Tomić je svojevremeno izvukao iz konteksta nešto od Nine Raspudića i jedva dočekao da nasrne na njega iako nije ni imao valjane argumente.
Ispadate jadniji od ovih političara, umjesto da budete idoli ovim mladim generacijama i svjetlonoše.
Napiši bolan roman koji će biti klasik i za 200 ili 300 godina kao Selimović, Andrić i Krleža, a ne ovako se blamirati...
Tuga...

Offline boo razzer

• Hero Member
« Odgovori #1349 : Srpanj 15, 2025, 07:09 »
Snimanje je počelo u Warner Bros. studiju u Velikoj Britaniji,
a HBO je odmah podijelio i prvi kadar sa seta – Dominic McLaughlin je novi Harry Potter.

Jedva čekam, mislim da sam pročitao sve knjiga o Harry Potteru.. :love