Na stranu ove humoristične serije kojih ima zaista odličnih, meni je True Detective - Sezona 1 najbolja serija svih vremena.
True Detective Sezona 1Od uvodne špica, pjesmi i soundtracka, scene propalog i prokletog, isprana fotografija…
Navukao sam se nakon prvih dvadeset sekundi.
Rustin Cohle. Dora Lange. Kralj i kruna. Močvara, šuma, bijeda i pustara.
U ovoj se seriji uživa svim osjetilima: gluma, omamljujući kadrovi Louisiane, glazba, T Bone Burnett. Sve je tu.
Sjebani i tragični likovi, sivilo i siromaštvo, prekrasni pejzaži i ljepljiva atmosfera, južnjački naglasak i policijski sleng.
Dobar je i Woody, ali McConaughey… Heavy shit.
Savršena gluma.
Reggie Ledoux – ma je li itko ikada smislio bolje ime fikcijskog lika? Poslušajte samo kako se kotrlja jezikom, lijeno kao bayou američkim jugom…
Spori tempo, i onda onih šest minuta na kraju četvrte epizode! Moćno i prekrasno, ostavilo me bez riječi i daha.
Bilo je prigovora na stoput prožvakane motive – tragedije, misterije i antijunaci – no što može biti primamljivije? (Anti)junakinje? Ma molim te!
A ona scena kad Rust i tad već propali propovjednik razgovaraju, mogao bih ih slušati zauvijek.
Čak i epizodne uloge su za pamćenje: Brad Carter kao Charlie Lange i uvijek genijalni Paul Ben-Victor, genijalno.
Gledanje serije u tempu kojim se originalno prikazuje i iščekivanje sljedećeg tjedna nosi dodatne čari.
Slatko je, a ne možeš dobiti sve odjednom.
Možeš vrtiti iznova na ekranu, i u glavi, zamišljati i igrati se idejama… ima to svojih prednosti. I mana.
S prevelikim sam uzbuđenjem čekao zadnju epizodu.
Onako kao kad ideš na prvi dejt sa curom.
Žmarci i velika očekivanja i što ako se razočaram?
Kad je epizoda završila, nisam u prvi čas mogao skupiti dojmove u glavi.
Prethodno apsolutno uvjeren da će glavni junaci skončati drugačije, proživljavao sam neko vrijeme kognitivnu disonancu. Trebalo mi je kratko da se disonanca razriješi, priznajem.
I nisam shvaćao zašto pola interneta tjednima pizdi oko nečeg što su si ionako, vođeni prevelikim uzbuđenjem i valjda naučenim predvidljivostima, bili naopako zacrtali.
Tada, sljedeće jutro, a i sad, kad sam ponovno odgledao cijelu sezonu pogotovo, jasno mi je.
Da je sve sjajno napisano.
I savršeno jasno.
I sve je na svome mjestu.
Kako treba.
Baš sve.