Autor Tema: Filmovi, serije, knjige i stripovi  (Posjeta: 123779 )

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Luis Garcai

• Hero Member
  • R.I.P. Akira Toriyama
Odg: Filmovi, serije, knjige i stripovi
« Odgovori #1305 : Listopad 06, 2024, 13:28 »
juce sam se razocaro. Ako mislite gledat Joker 2 ustedite si vrijeme i novac tako da ga me gledate u kinima, mozda neki stream kad dode, ali ni tad ga nebih preporucio.

Vidio sam sa su recenzije jako lose, tako da sam vec odlucio ga preskociti. Svejedno hvala
Move well, study well, play well, eat well, rest well - That is the turtle master way! One master those arts for health in mind and body, for the ability to live one's life as courageously, uniquely, and energetically as one wishes!

Offline Gerro

• Hero Member
« Odgovori #1306 : Listopad 06, 2024, 13:51 »
Vidio sam sa su recenzije jako lose, tako da sam vec odlucio ga preskociti. Svejedno hvala

Uzas uzas. Ja sam ceko samo da se zavrsi, mislim, ne samo ja vec i drugi. Sjedis i slusas kako ljudi dascu da im je vec pun k***c, jbg  :lose
Pojedinac može odlučiti utakmicu, ali pobjeđuje momčad!

Offline boo razzer

• Hero Member
  • Ora et labora!
« Odgovori #1307 : Listopad 06, 2024, 19:10 »
Od ovih Amera novije generacije ja najviše gotivim Finchera:

1992   Alien³   
1995   Se7en   
1997   The Game   
1999   Fight Club   
2002   Panic Room   
2007   Zodiac   
2008   The Curious Case of Benjamin Button
2010   The Social Network   
2011   The Girl with the Dragon Tattoo
2014   Gone Girl   
2020   Mank   
2023   The Killer

Fincher praktički nema lošeg filma i praznog hoda.
Možda su najrazvikaniji Klub boraca i Se7en, ali je meni Game najdraži njegov najbolji film.

Ćiro:-Je*eš čovjeka koji nikad ne promijeni mišljenje. -Nema ništa bolje od novinarskog posla. Imaš vlast, piješ ljudima krv  i još te plaćaju za to. -Majka je htjela da budem svećenik i tako ja odem u samostan i vidim prekrasnu sestru Auroru. Kad sam je vidio, sunce ti je*em, Ćiro ovo nije za tebe!

Offline luigi

• Hero Member
« Odgovori #1308 : Listopad 06, 2024, 19:12 »
meni je Zodiac, kakva filmčina, mogao bi ga svaki dan gledati

Offline mascherano

• Hero Member
  • Kondicijski trener konobara
« Odgovori #1309 : Listopad 07, 2024, 08:47 »
juce sam se razocaro. Ako mislite gledat Joker 2 ustedite si vrijeme i novac tako da ga me gledate u kinima, mozda neki stream kad dode, ali ni tad ga nebih preporucio.
Realno, sami nastavak Jokera je promašaj sam po sebi jer sve ono važno i bitno je prikazano u prvom dijelu.
Nastavak je tipično američko komercijalno sranje koje će svojom negledljivošću i totalno nepovezanom pričkom baciti ljagu na jedan odličan film kakav je bio prvi dio.

Iskreno, ne znam da je ikad nastavak bio bolji ili u rangu prvog dijela (ako izuzmemo trilogije koje su kao takve zamišljene poput LOTR), eventualno Kum 2. Čak i onaj Mamurluk koji je bio osvježenje na sceni u žanru komedije, usran je s Mamurlukom 2 iako je imao sekvenci u kojima se možeš nasmijati ali je već sama priča bila prozirna od samog početka.

Offline MagicRat

• Hero Member
« Odgovori #1310 : Listopad 07, 2024, 12:17 »
Fincher je najbolji od modernih hollywood redatelja (ako ne brojimo Lyncha, koji je svemir za sebe), ali upitas se sto mu se dogodilo sa zadnja 2 filma. Sumnjam da cemo dobit od njega nesto kvalitetno u buducnosti.

Se7en, Social Network i Zodiac su rezijski savrseni.

Offline boo razzer

• Hero Member
  • Ora et labora!
« Odgovori #1311 : Listopad 07, 2024, 12:24 »
Realno, sami nastavak Jokera je promašaj sam po sebi jer sve ono važno i bitno je prikazano u prvom dijelu.
Nastavak je tipično američko komercijalno sranje koje će svojom negledljivošću i totalno nepovezanom pričkom baciti ljagu na jedan odličan film kakav je bio prvi dio.

Iskreno, ne znam da je ikad nastavak bio bolji ili u rangu prvog dijela (ako izuzmemo trilogije koje su kao takve zamišljene poput LOTR), eventualno Kum 2. Čak i onaj Mamurluk koji je bio osvježenje na sceni u žanru komedije, usran je s Mamurlukom 2 iako je imao sekvenci u kojima se možeš nasmijati ali je već sama priča bila prozirna od samog početka.
Dobro to stoji jer je Holivud ionako tvornica za branje pare, te u nastavcima samo gledaju kako zaraditi što više, pa i u Jockeru.
Ipak  Nolan kao najjači redatelj trenutno ne može ući u taj koš i njegov Interstellar mi je najbolji film u zadnjih 10 godina što vrijedi i za većinu njegovih filmova.
Iako ja baš i nisam kompetentan za kinematografiju u zadnjih 10 godina, i ne pratim ova woke i pederska ideološka preseravanja, tipa kad je jedan Greenbook kao odličan film upropašten upravo sa tim porukama.
I meni je LOTR trilogija vrh  kao i svi nastavci Kuma, te je ipak izuzetak što potvrđuje pravilo.
Za Mamurluk se slažem također.
Jedan Matrix je isto ogledan primjer kako upropasti original debilnim nastavcima radi čiste zarade , kao i Blade Runner recimo.
Ćiro:-Je*eš čovjeka koji nikad ne promijeni mišljenje. -Nema ništa bolje od novinarskog posla. Imaš vlast, piješ ljudima krv  i još te plaćaju za to. -Majka je htjela da budem svećenik i tako ja odem u samostan i vidim prekrasnu sestru Auroru. Kad sam je vidio, sunce ti je*em, Ćiro ovo nije za tebe!

Offline lfc

• Hero Member
« Odgovori #1312 : Listopad 07, 2024, 17:25 »
Terminator 2 i The Dark Knight kao jedni od rijetkih primjeraka boljeg drugog dijela.

Možda i Top Gun 2 isto. Doduše, nisam gledao ni origigi ni dvojku tako da ne mogu reć sa sigurnošću :D

Offline lfc

• Hero Member
« Odgovori #1313 : Studeni 01, 2024, 17:19 »
25th Hour  :klanja

Filmčina, iz nekog razloga sam ga odgađao i zaobilazio stalno.. Eto, napokon sam ga sinoć pogledo i oduševio se.

Offline boo razzer

• Hero Member
  • Ora et labora!
« Odgovori #1314 : Studeni 02, 2024, 12:25 »
Traffic (2000. g.) - Steven Soderbergh - 10/10

Prva priča ovog sjajnog filma počinje naizgled uobičajeno kada obični policajac (Benicio Del Toro) i njegov vjerni partner otkriju ogromnu pošiljku kokaina negdje u pustinjama Meksika i sve je nekako prirodno i uvjerljvo jer se priča španjolski i sama kamera snima na drugačije i potpuno amaterski i polako nas uvodi u zaplet. Oni presretnu pun kamion kokaina, ali ga presretne glavni šef njihove policije i preuzme taj plijen kao i zaslugu za sami čin.
Kad ga on pita:
-Tko ti je dojavio za ovo?
- Ptičica!
- Tko je ta tvoja ptičica?
- Ptičica nema ime!
Tada se već nazire da je ovo jedan od najboljih filmova u novijoj kinematografiji.
Robert (Micheal Douglas) je jedan jako inteligentan Američki državni službenik čija je ambicija postati šef za suzbijanje droge u Americi i švercanje kroz Američko-Meksičku granicu. On dolazi u Washington gdje se sastaju stručnjaci za to pitanje, ali nemaju zapravo ni srca a ni snage da riješe situaciju koja se u potpunosti izmiče kontroli.
On prepoznaje da su i njegova kćerka, i žena pa čak i on dio samog problema.
No tu nije kraj, već se film zahuktava i slijede scene jedna za drugom i to sve bolje i bolje.
Glavni šef policije uvjerava našeg policajca i junak Benicia da sa partnerom uhite plaćenog ubojicu i psihopata Francisca, nudeći mu u toj sumanotoj i preopasnoj akciji promaknuće ako ga uhiti.
Ono što kroz sve te priče koje su nepovezane na početku i nižu se brzinski jedna za drugom jest švercanje droge na Američko-Meksičkoj granici te borba između dva najveća narko-kartela u Meksiku, ali ono što je zapravo još zanimljivije i zapanjujuće jest da se akteri tih priča nikako i ne poznaju niti su svjesni jedni drugih .
Glavna tema filma su u biti dvije obitelji koje su prisiljene da preispituju svoje ljudske i moralne vrijednosti.
Tada se javlja i ta druga priča kada žena koju glumi Catherine Zeta Jones počinje polako shvaćati da je njezin muž narko boss nakon šokantnog uhićenja, a ne uspješni poduzetnik za kojeg se predstavlja već godinama.
Ona će pak pregaziti sve svoje moralne i etičke vrijednosti da bih spasila dijete , muža , brak ali i njihov bogati i elitni život na koji su navikli iako ih prijatelji napuštaju nakon tog sramotnog uhićenja.
Tada ide fenomenalna scena kad se Benicio pretvara da je homoseksualac da bih zaveo tog ubojicu nekakvom kafiću i da bi ga uspio privesti u policiju. Briljantno!
Prepusti ga šefu narko policije i tada slijede strašne scene brutalnog mučenja tog plaćenog ubojice koje nisu za one slabog želudca, ali sve to doprinosi uvjerljivosti samog filma.
Priča se tada prebacuje na kćerku Michael Douglasa koja se drogira sa svojim društvom i vode neke tinejdžerske filozofske razgovore o životu potpuno razvaljeni. Jedan od njih se predozira, ali oni ga naravno ne smiju spasiti hitnom pomoći već ga bezdušno autom ostavljaju ispred bolnice, doslovno na milost ili nemilost lokalne medicinske službe.
Vrhunac filma je kad policija prisluškuje Catherine i obiteljskog odvjetnika njezinog muža za kojeg je vjerovala da je uspješni poduzetnik, ali on tada pojačava glazbu u sobi i otkriva joj da je on zapravo najveći narko boss u zemlji.
Njezin izgled lica i unutarnje previranje je nezaboravno u tim trenucima.
No radnja filma se ne usporava , već se i dalje nižu genijalne scene kad ta dva policijska partnera u kombiju za prisluškivanju vode ingeniozne i nezaboravne dijaloge ravne onima u Tarantinovim filmovima.
Njih glume jedna od dva najkul glumca Don Cheadle i Luis Guzman.
Jedna od scena u kombiju je kad se oni klade u mizernih 10 dolara da li je Catherine zapravo znala da joj je muž najveći narko boss u državi. Genijalno.
Ali sami film i dalje ne pada već dapače nastavlja da oduševljava, kada žena od Roberta (Douglasa) priznaje njemu nasamo da već pola godine zna da se njihova mlada, inteligentna i perspektivna kćerka zapravo drogira. Totalni raspad sustava i obitelji, te također jedna od boljih scena prikazana na filmskom platnu.
Zatim slijedi i početak suđenja tom narko bossu i tad se oni zapravo i susreću nakon toliko godina laganja o njegovom pravom poslovanju i trgovinom narkoticima.
On joj kasnije na telefon između rešetaka daje i skrivene poruke o svojim tajnim računima sa novcima u raznim bankama.
Scena kad brutalni šef narko policije nakon mučenja plaćenog ubojice natjerava ga da prizna i otkuca sve lokalne krimose i narkodilere je toliko upečatljiva i potresna , jer i on sam zna da potpisuje svoju smrtnu kaznu tim činom i ruši taj cijeli svoj životni kodeks ako ga uopće i ima.
Tada se polako javlja i rasplet radnje.
Benicio i njegov partner zajedno sa komesarovom interventnom policijom privode cijeli narko kartel u Tihuani u rane jutarnje sate što je također jako bitan momenat za film ali nas ne dovodi do njegovog kraja već i dalje traje i nastavlja oduševljavati.
Ovo je toliko jak film gledano iz svih aspekata od scenarija, režije, kamera, a glumačka postava je prejaka, gdje se čak i Salama Hayek pojavljuje u totalno nebitnoj sporednoj ulozi nekakve ljubavnice jednog od lokalnih dilera. Prejako!
Ali je još bolje kada Benicia pokušaju da potkupe Američka tajna služba i inspektori u nekakvoj smješnoj sceni u bazenu i pitajući ga šta on zapravo hoće umjesto novca?
On kaže da djeca i u Meksiku kao i u Americi vole bejzbol, ali da na njihovom stadionu nema reflektora..
On hoće da se djeca što više bave sportom, a ne da postaju kriminalci i dileri.
 Fenomenalno!
Nema dalje!
Tada se opet radnja vraća na ženu i ona otkriva u slikama bnakovne skrivene račune , valjda sa Kajmanskih otoka.
Ona pristaje na sve, samo da spasi obitelj, muža i nedužno dijete, ali i taj njihov bogati i eltni način života.
Totalni moralni kolaps jedne osobe i njezina transformacija u ono što nije nikad ni sanjala da će postati.
Tada se ona i odlučuje da nađe plaćenog ubojicu za svjedoka u suđenju svom mužu, te nalazi upravo ovog izmučenog psihopata.
Tako se polako sklapaju veze između različitih scena, priča i likova koji nose ovaj film te ga sklapaju u jednu veliku cjelinu.
Bizaran i potpuno neočekivan trenutak je scena kada plaćeni ubojica umjesto svjedoka ubije podmetnutom auto-bombom policijskog služebenika tj, jednog od ovih policijskih partnera Luisa Guzmana.
Tada i ovaj drugi Don Cheadle doživljava ogromni krah i može se skoro opipati njegova bol zbog gubitka najboljeg prijatelja.
Polako se svi akteri povezuju u našim glavama i jedva čekamo konačan rasplet ove filmčine.
Tada se radnja prebacuje na Benicia koji sazanje da ga je ovaj partner i dugogodišnji prijatelj izdao i ima nekakve kotnakte sa američkom tajnom službom. Vidi se također njegovo razočarenje i bol.
Zatim dolazi auto sa tajnom službom i njegovim partnerom i odvode i da ih likvidiraju negdje daleko u pustinju.
I zatim kopaju rupu u pustinji i ubijaju mu partnera, i tada mislimo da je to to. Kraj?
Ali ne , Benicia ostavaljaju na životu, ali mora pristati da surađuje sa Amerikancima.
Najvažniji svjedok je ipak ubijen oko kojeg se i vrti radnjai narko boss preživljava sudski proces.
Ali to još nije kraj.
Slijedi legendarna scena kad mu Don Cheadle upada u kuću i prijeti mu. Potuče se sa njegovim tjelohraniteljima radi smrti svog partnera, li kamera otkriva da je ostavio bubicu za prisluškivanje pod stolom.
Tada se opet fokus radnje vraća na istražnog suca Douglasa koji nekim čudom uspije spasiti svoju kćerku koju svodici prodaju u zamjenu za heroin.
Tu se vidi njegov lom i preobražaj , jer na konferneciji za novinare odbacuje i karijeru i svu svoju dosadašnju borbu da bi samo pomogao svojoj kćerci da se spasi. Fantastična poruka za kraj filma!
I onda ide odjavna špica još jednog heroja Benicia koji gleda utakmicu lokalne djece kako igraju bejzbol na prelijepom stadionu osvjetljenom reflektorima. Tada zapravo shvaćamo da je to njegova nagrada što je on ostavio svom mjestu.

Mfije, krimninala, droge će i dalje biti, ali to je u biti i njegovo iskupljenje i katarza i konačna pobjeda.

Ovo je jedan od onih jakih filmova koji te tjeraju da cijelo vrijeme razmišljaš i preispituješ svoj život i stavove. čak i mjeseceima nakon napuštanja kino dvorane!
Soderbergh je napravio hrpetinu odličnih filmova, ali ovo je remek djelo sa vrlo jakom porukom.
I

Offline boo razzer

• Hero Member
  • Ora et labora!
« Odgovori #1315 : Studeni 07, 2024, 00:50 »
Prisluškivanje (1974) - F. Coppola - 9.5/10

Režija: Francis Ford Coppola
Scenarij: Francis Ford Coppola
Uloge: Gene Hackman, John Cazale, Allen Garfield, Frederic Forrest, ..

"Prisluškivanje" je 1974. osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Cannesu, a 1995. je izabran za čuvanje u Nacionalnom filmskom arhivu Sjedinjenih Država od strane Kongresne knjižnice kao "kulturno, povijesno ili estetski značajan."

"Harry Caul je paranoični stručnjak za prisluškivanje koji vodi vlastitu tvrtku u San Franciscu, a kolege iz profesije ga iznimno cijene. Caul je opsjednut vlastitom privatnošću: njegov stan se zatvara vratima s tri brave, za telefonske pozive koristi javnu govornicu i tvrdi kako nema kućni telefon, dok mu je ured smješten u kutu mnogo većeg skladišta. Caul je krajnje profesionalan na poslu, ali teško uspostavlja osobne kontakte. Iznimno mu je nelagodno među gomilom ljudi, dok je u intimnim situacijama odbojan i šutljiv.
Caul dobiva zadatak snimanja razgovora para koji šeta Trgom Union u San Franciscu. Nakon što je uspješno završio posao, Caula razdire osjećaj sumnje oko stvarnog značenja razgovora i oko toga što bi se moglo dogoditi paru kad klijent dobije snimku. Tijekom filma Caul u mnogo navrata vrti snimku pokušavajući odgonetnuti njeno pravo značenje (nakon nekog vremena otkriva dvoznačnu rečenicu skrivenu pod zvukom uličnog glazbenika: "Ubio bi nas da ima šansu") i stalno reinterpretira njenu smisao u svjetlu onoga što zna i što pretpostavlja."

Offline lfc

• Hero Member
« Odgovori #1316 : Studeni 07, 2024, 12:58 »
Šta je je, The Conversation je filmčina..

Offline gento

• Global Moderator
  • Hero Member
  • I'm your huckleberry.
« Odgovori #1317 : Studeni 07, 2024, 13:13 »
Šta je je, The Conversation je filmčina..

Koji? :D
Never miss a good chance to shut up.

Offline lfc

• Hero Member
« Odgovori #1318 : Studeni 07, 2024, 13:35 »
Ovaj naš iz 2022. nisam ni gledo nit planiram, ako aludiraš na to  :D

Offline boo razzer

• Hero Member
  • Ora et labora!
« Odgovori #1319 : Studeni 08, 2024, 09:57 »
ULTIMATE Eric Cartman Moments!! (South Park)