Za @Laslo ako je jos aktivan ili za bilo koga od vas ako imate informacije...
Bas zadnjih par dana gledam povijesne filmove i zaintrigirala me jedna stvar a nemogu naci preko svemoguceg googlea...
U povijesnim bitkama prsa o prsa jedna bi strana nakon koracanja uvijek pricekala da druga strana uredno napuni puske i opali. Jedna mi stvar nije jasna...kako se odredjivalo koja to strana ima pravo prva zapucati odnosno koja strana je duzna u startu izgubiti prva dva reda pjesadije?
Na mobitelu sam pa kratko.
Nije bilo nikakvog pravila, kamo li dogovora. Puške tog vremena su bile neprecizne i sporo su se punile. Da bi se postigao puni efekt vojnici su morali prići najbliže moguće, osobito zato što su u punom efektu, znači cijela linija, mogli opalit dva ili tri puta maksimalno. Znači, što bi bliže došli to su veći učinak mogli postići pa se često išlo na svjestan rizik što bližeg prilaženja, naravno osobito ako je vojska bila dobro izdrilana kao npr. Prusi.
Dakako, bilo je tu i taktike i suradnje s ostalim rodovima vojske i sl.
Kada su došle puške s bržim punjenjem (odostrag, a ne na vrh cijevi) ili sa više metaka stvar se promijenila. U američkom građanskom ratu pokušavalo se izvesti bočne manevre, ali i dalje je naglasak bivao na tomu da cijela četa ili vod pucaju odjednom.
Ukratko - nije bilo pravila. Išlo se na rizik da bi se postigao najveći mogući učinak.