Kad gledam ovaj transfer onda gledam tri stvari; prva je sama kvaliteta igraca, druga je uklopivost igraca u neki nas odreden sutav te potrebnost tom sustavu i treca je cijena.
Pocevsi od kvalitete, nije Mane los igrac, definitivno nije ni top 3 krila u ligi ali nije govno. Brz je, direktan je, jako dobro koristi i slabiju lijevu nogu sto mu omogucuje da bude i dosta nepredvidiv na strani jer moze ici i na unutra i na van pa ga je beku odmah dosta teze za cuvati i solidan je na lopti (nije neki majstorski dribler, ali dovoljno da ne ide samo na brzinu i snagu). U realizaciji je dosta solidan po onome sto sam vidio, i desnom i lijevom nogom, smiren je u sansama, ne nabije samo da nabije i vidis otprilike sto gada svaki puta. Nema neki specijalno dobar udarac izvana niti ga previse koristi, velika vecina udaraca je unutar 16m, ali to nam nije ni toliko potrebno, ionako uz Coutinha pa onda manje i Stua i Firmina nam i ne treba jos jedan igrac koji ce svaku tekmu opaliti 2-3 puta s 25 metara. Pametno bira udarce i onda u kombinaciji s solidnom realizacijom dodes do cinjenice da zabija vise od Coutinha a ima 3 puta manje udaraca. Ono sto mi se ne svida je glava, nisam neki ljubitelj tih afrikanaca s nestabilnom glavom, proslo ljeto nakon sto nije transferiran mu je trebalo 6 mjeseci skoro da si poslozi glavu i opet pocne igrat, nesto slicno je i Wanyama imao, kod takvih igraca nikad nisam siguran. A Mane ako nije glavom 100% unutra i motiviran je 35 milijuna baceno u vjetar. Uz to je i ponekad onako crnacki (nisam rasist ma koliko se drukcije po ovom postu cini, jednostavno ne znam bolje opisati) glup/zaigran, pa ce odigrati petom i kad ima 20 jednostavnijih i kvalitetnijih opcija, ili ici u dribling umjesto da rijesi stvar jednostavnim duplim pasom. Takoder zadnji pas mu nije nesto, volio bi tu vise vidjeti.
Sto se tice njegove adekvatnosti sustavu i koliko nam je potreban onda je to vjerojatno najbolji dio ovog transfera. Svi znaju koliko nam je nuzno trebalo krilo, sad ga napokon imamo, Mane nije ni toliko ogranicen na jednu stranu, moze odigrati sve 3 pozicije iza napadaca nama ce vjerojatno najveci dio minutaze odigrati na desnoj strani. Kad je glavom unutra onda je dosta dobar u presingu, konstantno gricka obrambene ili zadnji dio veznog reda, nije pasivan ili da samo prati svog beka nego konstantno stisce i neda im da lagano iznose, tu bi uz Firmina mogao poprilicno dobro izgledati. U napadu nije tip krila koje iskljucivo trazi loptu u noge kao poprilican broj danasnjih krila koji traze loptu u noge pa se onda tek ukljucuju u igru, nego trazi aktivno i loptu u prostor, sto nam je uzasno falilo. Bit ce prakticki jedini nas igrac koji trazi loptu u prostor, pogotovo od ove trojke iza napadaca, tu bi trebali dobiti odredenu dubinu koja nam je falila.
I u konacnici dolazimo do cijene, koja je definitivno najgori dio ovog transfera. 30 milijuna je previse, nekakvih 10ak milijuna previse sigurno. Ajde, uzmes onda u obzir da kupujes iz premiershipa, da im je Mane ponajbolji igrac zadnje 2 sezone, da je jos relativno mlad i nedovrsen proizvod pa prihvatis da moras platit odredenu premiju iako ne bas 10 milijuna. Ali ako ga vec zelis i odlucio si platiti 30 milijuna, onda stoji na tome i ne daj ni cent vise. Prodat ce ti ga, moraju, mozda ces cekati 2 tjedna vise, ali ce ti ga prodati, ne daj jos 5 milijuna, debilno je, ti si svoju premiju na taj transfer vec platio i to si je jebeno platio.
U konacnici, takav nam je igrac trebao a Mane nije govno. Jesam li odusevljen transferom? Nisam. Jel cijena previsoka? Definitivno je. Jesmo li mogli dovesti boljeg igraca na tu poziciju s obzirom na okolnosti? Mislim da jesmo, ali malo bolje, ne puno. Moze li nam biti dosta vazan igrac iduce sezone? Mislim da moze.