Liverpool > Ostalo
FSG - vlasnik Liverpoola
Zoky:
Što je NESV
NESV (New England Sports Ventures) je američka kompanija, smještena u Bostonu koje djeluje kao društvo sa ograničenom odgovornošću (kod nas d.o.o.). Osnovana je 2001. godine od strane John W. Henrya, Tom Wernera, Les Ottena i The New York Times kompanije. Kompanija NESV osnovana je sa namjerom preuzimanja vlasništva nad baseball klubom Boston Red Soxima. Procjenjuje se da kompanija vrijedi oko 1.5 milijarde dolara, a većinska vrijednost je u Red Sox klubu. Red Soxi su 10-i najvrijedniji sportski brand po Forbesu prošle godine sa 40 milijuna dolara profita (25 milijuna funti). NESV je kupio Red Soxe za 700 milijuna dolara (440 milijuna funti), a u toj cijeni je bila uključena i otplata 40 milijuna dolara postojećeg duga.
Tko vodi NESV
Vlasnik NESV-a je John W. Henry (rođen 13.09.1949. u Illinoisu), uspješan broker sa Wall Streeta. Roditelji su mu bili farmeri, no njega je rano počeo zanimati ozbiljan novac. Osnivač je "John W. Henry & Company" 1981 godine, a kompanija se bavila trgovinom. Iako razni izvori govore da je njegova vrijednost 2006-2008 bila između 700 milijuna i 1.1 milijardu dolara, kriza je pogodila i Henrya, te je njegovo bogatstvo palo.
Bitno je napomenuti da u vrhu NESV-a rade bogati i vrlo uspješni biznismeni iz različitih grana poslovanja.
NESV i sport
NESV posjeduje Fenway Park (stadion Red Soxa) i Fenway Sports Group, koji pak posjeduje Salem Red Sox team koji nastupa u Class A Carolina Ligi. Također posjeduje 80% New England Sports Network i 50% Roush Fenway Racinga, momčadi koja se natječe u NASCAR-u.
Boston Red Sox
Možda i najbitnija stvar u cijeloj priči je priča o Boston Red Soxima. NESV sa njima radi dobar posao i zbog toga su vlasnici vrlo popularni u Bostonu. Red Soxi nisu osvojili World Series (njihovo krovno natjecanje) od davne 1918, da bi ga osvojili samo dvije godine nakon što ne NESV preuzeo klub. U klub je dovodio pametne, mlade ljude i nije im se mješao u posao. Nakon 2004, Red Soxi su osvojili World Series i 2007. Doduše, treba napomenuti da je nakon toga i njih ulovio lagani financijski pad, što je rezultiralo manjim uspjehom do danas. No ipak su i dalje jedan od najvećih i najprofitabilnijih baseball klubova.
Boston Red Soxi igraju na starome stadionu, drugom najstarijem u MLB-u, no NESV je taj stadion uredio ulaganjem oko 50 milijuna dolara, a nisu gradili novi.
Trivia
Komentar jednog amerikanca na thisisanfield forumu;
Seeing as I’m a Massachusetts native and lifelong Red Sox fan, I thought I’d throw in my thoughts on John Henry and his associates.
Since taking over the Red Sox, John Henry, and his partners, Tom Werner and Larry Lucchino, have done a lot to improve the state of the club. They have improved the Red Sox brand and have generated a lot of revenue through this brand. But the key to their success has been leaving the baseball decisions to the people that know baseball. They do not interfere with the everyday running of baseball operations. Instead, they have given almost complete control to this part of the operation to Theo Epstein, who is arguably the best general manager in Major League Baseball.
If they were to take over Liverpool, I think they would attempt to run the club the same way they operate the Red Sox. They prefer to develop their own talent and promote players from within the organization. Epstein has put together one of the better scouting operations in baseball and the team has benefitted because of it. They scout and develop a core of players, then go and sign players from outside the organization to complement this core. It is very similar to Arsenal and I think that would be the model that Henry’s group would try to emulate. I think the key to their success, if they were to take over Liverpool, would be to find someone like they have in Epstein who they can trust to run the club in the way they see fit.
Bitna rečenica na koju treba obratiti pozornost sa objave na službenoj stranici;
"By removing the burden of acquisition debt, this offer allows us to focus on investment in the team."
Što bi u prijevodu značilo da NESV nebi napravio istu stvar što su H&G radili, stavili dug na klub.
Napomena: Članak nije gotov, kako ću saznati više vijesti, tako ću ih i objaviti, pozvani ste učiniti isto svojim postovima u ovoj temi.
Dante:
Neki detalji o NESV-u
- Henry-ovi partneri u NESV-u su uspješni biznismeni Larry Lucchino i Tom Werner. Zajedno su uspjeli uci u Forbesovih Top 10 najvrijednih sportskih brendova i ostvariti profit od 25 miliona £ prošle godine.
- Procjenjuje se da NESV vrijedi oko 943 miliona £, a većina vrijednosti lezi u Red Soxima.
- Henry je postao narodni heroj nakon što je doveo Red Soxe do titula 2004. i 2007. godine, poslije pauze od 86 godina (1918.g).
- Tom Werner je producirao neke od velikih hit-serija poput The Cosby Show, Roseanne, 3rd Rock from the Sun i That 70's Show.
- Osim Red Soxa, New England Sports Ventures je vlasnik i Fenway Sports Group-a (FSG), firme koja se bavi prodajom i marketingom te koja prodaje reklame i sponzoriše Boston College i druge.
- Boston Red Sox su suosnivači New England Sports Networka, kablovske mreže koja pokriva New England prenosi utakmice Red Soxa.
- NESV je ponudio 300 miliona funti ($477.6m) za kupovinu Liverpoola, dovoljno da otplati 237 miliona duga kojeg treba vratiti RBS Banki do 15. oktobra.
margita:
U želji da malo pročačkam o kakvim se tipovima ovdje radi, za najprikladnije mjesto smatrao sam forum Red Soxa.
Ne znam da li je službeni, ali uglavnom, u ova se dva dana broj članova (valjda) poduplao, preplavili su ga navijači Liverpoola koji se tražili svaku vrijednu informaciju o NESV-u. Generalno, prevladava pozitivno mišljenje o Henryju i ortacima, u Bostonu su napravili odličan posao! Navijači Red Soxa, naravno, nisu oduševljeni činjenicom što će Henry dio pažnje prebaciti i na "soccer", ali to ne bi trebala biti naša briga, dapače :D
Postavljana su pitanja kakva se svakom prosječnom navijaču Liverpoola motaju po glavi, a u mnoštvu postova izdvajam ovaj (prevoditi mi se stvarno ne da :kuler)
Well, to answer your question, then, sir, what NESV has done for the Red Sox is restore one of the oldest and most historic franchises in the history of a baseball to a glory she had not seen in 86 years with a World Series win in 2004, and then did it again 3 years later in 2007. Before that the Red Sox hadn't won it all since 1917, we'd had good clubs but had never managed to seal the deal. We were a bit of a joke for that reason.
Not only that, but they're filling Fenway Park every night for most of their tenure, and the Red Sox have become a national and even (thanks in part to the signing of famous Japanese pitcher Daisuke Matsuzaka) an international brand under their watch. So in terms of both prestige and on-field success the turnaround of the Red Sox has been remarkable under Henry's ownership. And if there's a bit of a black miasma hanging over your franchise that makes you feel defensive, not to worry, we had that too, not just Babe Ruth's "curse" but also the stench of racism from a generation ago, back when the Red Sox were among the last teams in baseball, possibly the very last of all, to integrate players of color
A decade ago the Red Sox were a midmarket franchise with a few talented players but nowhere near enough to make a run at anything meaningful more than once in awhile. Henry brought in Theo Epstein who brought the player development system up to date and in some senses beyond, was very aggressive in the draft and promoted existing prospects such as Kevin Youkilis who is now a key franchise player along with the players he himself has drafted and developed, such as Clay Buchholz, Jon Lester, Dustin Pedroia and Jacoby Ellsbury. These decisions were Epstein's, but the decision to hang the franchise on Epstein was Henry's, and it turned out to be a brilliant one. He hasn't exactly run the team with one hand on his wallet either, and team payroll has about trebled since he came on.
I would expect him to do the same or an appropriate equivalent for Liverpool FC, bring in the best British football mind he could find, and trust him to run the day-to-day operations, and do his work in the area of cleaning up the team's presentation and what it makes of itself to the world, if that makes any sense to you.
If he carries that emphasis into Liverpool, what you can expect to see him try to do is clean house, restore respectability, and try to build from the fundamentals of your sport, develop players while they're young and cheap, and base his decisions on the word of the best advisers and scouts he can find. It'll take him a little while to find his feet, but if he gets the team and finds a good head coach/GM/whatever you guys call the person who handles personnel decisions for a team, he'll do his part and you'll have yourself a good sports franchise.
-----------------------------------------------------------------------------------------
Dakle, Henry je prvenstveno čovjek koji voli sport, a što je najvažnije, zna postaviti pravog čovjeka na pravo mjesto, u ovom je slučaju to GM Red Soxa Theo Epstein, koji potom odrađuje veliki dio posla!
To mi ulijeva nadu da je ona izjava o Hodgsonu kao menadžeru kojem se ne trese stolica bila samo demagogija, jer Henry bi kao vizionar trebao uvidjeti da Roy nije dugoročno rješenje za Liverpool. Btw. Epstein je u Soxima od 2002., te je s 28 godina postao najmlađi GM u povijesti Major League!
Uostalom, da vas ne peglam, evo vam link, pa sami tražite (ako već niste) :kuler
http://www.talksox.com/forum/other-sports/14672-john-henry-bids-liverpool-fc.html
------------------------------------------------------------------------------------------
Još jedna digresija, točnije informacija vezana za Epsteina! (za lfcmostara i sve štovatelje PJ-a)
Čovjek se 25.05.2006. na koncertu Pearl Jama u Bostonu pridružio bendu na bini, te odsvirao ritam gitaru u Rockin´in a free world! :super
That´s my man!
lfcmostar:
--- Citat: margita - Listopad 07, 2010, 17:39 ---
Još jedna digresija, točnije informacija vezana za Epsteina! (za lfcmostara i sve štovatelje PJ-a)
Čovjek se 25.05.2006. na koncertu Pearl Jama u Bostonu pridružio bendu na bini, te odsvirao ritam gitaru u Rockin´in a free world! :super
That´s my man!
--- Kraj citata ---
Ha,ha...tip je očigledno "položio" sve ispite... :D
Ja kažem: "Prodano!"... :super
King Gerrard:
evo da postam što sam napisao (uz mali dodatak) na temi liverpool se prodaje?
Mislim da ovdje ima više smisla:
Pozdrav svima!!
Iako sam več dugo član ovog foruma duugo nisam sudjelovao u njemu (ali to ne znaći da nisam pratio forum ) i ništa postao ali me ova najnovija vijest nagnala da nešto napišem.
Mislim da su sad svi sretni zbog ove najnovije vijesti o prodaji kluba novim vlasnivima pa tako i ja. I da se svi nadamo kako će novi vlasnici biti puno bolji od ona dva lapana (gori ne mogu bit da i hoće...).
Situacija koja je bila u klubu vapila je za promjenom i to se na kraju i dogodilo i stvarno super da je. Ali, kakvi su ovi vlasnici, što možemo očekivati od njih i da li će ovo biti nedaj bože repriza prijašnjih vlasnika možemo samo nagađati. Mene je ovo strašno zanimalo pa sam odma kontaktirao svog dobrog prijatelja iz SAD-a, jer kao što znate ovi novi vlasnici posjeduju američku bejzbol ekipu Red Sox.
I evo što moj frend kaže, koji se dobro kuži u sport i stvari oko njega. Puno mi je toga ispričao ali sve se može svesti u dvije glavne crtice (po mom sudu jedna dobra i jedna loša):
1. Novi vlasnici L'poola posjeduju ekipu Red Sox, a ta ekipa je druga u americi, odma posli Yankeesa. I imaju drugi po veličini salary kup u ligi (što je dobro). Njihova filozofija vođenja kluba je kao prvo imati izuzetnog trenera, nekog od najviše klase koji će biti konstantan u klubu i bit alfa i omega. Što se tiče ulaganja u igrače oni više vole kupovati jeftinije i mlađe, dobre potencijale nego već razvikane i izgrađene igrače i stvarati svoje. (što je opet dobro).
2. Kao i svi amerikanci i ovima je najbitnija stvar ZARADA, Tek na drugom mjestu mogu doć stvari poput uspjeha kluba, tradicije i slično.. Prva stvar im je zarada. I to je jedino na što oni misle. (Oni nisu poput arapskih šeika ili ruskih oligarha da će ulagati enormne sume koje im se neće nikad vratiti). Ako u tom procesu dolaze i uspjesi kluba još bolje, što je klub uspješniji više će novca dolaziti ali ako ne dolazi novac od osvojenih trofeja i slično neće se oni libiti prodavati najbolje igrače (poput trenutno kod nas torresa, gerrarda i slično) što naravno nije dobra stvar.i onda opet kupovat manje kvalitetne i jeftinije al opet koji su potencijal i onda kad se izgrade i postignu visoku cijenu onda ih prodaju.
Naravno sve ovo je na bazi njihovog dosadašnjeg upravljanja ekipom Red Soxa u SAD-u. I u Engleskoj menageri imaju puno veću slobodu i samostalnost u odlučivanju igračkog kadra. Al unatoč tome mislim da su ovo zanimljive informacije,
Nekakav bio zaključak bio da, ako u skoro vrijeme a najdalje do kraja sezone (što je najvjerovatnije) promjene managera tj Hodgsona i postave na njegovo mjesto nekog proslavljenog, iskusnog i sa puno trofeja iza sebe tad ćemo znati da s ovim klubom misle ozbiljno. Ako se to ne dogodi znaći da im ova situacija paše i da za koju godinu možemo očekivati novu prodaju.. Ali moje je mišljenje da će uzeti nekog managera po njihovom guštu i to ne sad nekoga tko je slobodan već kad sezona završi nekog od najboljih trenera i da će ga dobro platiti.
Mislim da je u svemu ovom najbolja stvar ta što za managera vole imat pravog čovjeka po mogućnosti najboljeg i njemu dat povjerenje na puno godina (u Red Soxima imaju tog jednog trenera već ohoho..)
Eto toliko od mene i na ovim malim ''insajd informejšons''
Puno pozdrava!
YNWA!
Navigacija
[0] Lista Poruka
Idi na punu verziju