Pogleedajte na google maps, iznad Jablanice su 2 vrha brda ogoljena od šume, odatle su klizišta krenula.
Kažu ljudi da toliku količinu kiše nisu za života vidili kako je padalo jučer u Jablanici, preko dana sam prošao tuda Sarajevo - Mostar, brisači nisu mogli osvojiti, doslovno se 20-30 na sat vozilo, kao da je netko otvorio česmu i ostavio da teče.
Jablanica je u potpunosti odsječena od ostatka države: krater širine 10-15m u Komadinovom vrelu prema Mostaru, voda odnijela 3 kilometra ceste na dionici puta Jablanica - Rama, u Doljanima krater širine 20m, u Buturović polju urušen most.
Trebat će mjeseci, ako ne i godine da se prometnica M17 vrati u puni prometni kapacitet, doslovno je Bosna otkinuta od Hercegovine jer su svi putevi vodili kroz Jablanicu.
Žao mi je svih ljudi koji su na bilo koji način pogođeni ovime, mislim da je najmanje što mi iz BiH možemo učiniti je pozvati 17039 i donirati pomoć putem pomozi.ba udruge.
Ali u svemu ovome opet se postavlja pitanje tko odobrava gradnje kuća uz korita rijeka, tko daje koncesije za vađenje šljunka, granita i ostalih separativnih materijala iz korita rijeka čime se sami tok mijenja, otkuda pamet graditi kuću na već 50-60 godina poznatim klizišno osjetljivim područjima ? Evo i u Mostaru je pitanje kad će se komplet Mazoljice spustit u Zalik, a barem 1000 kuća postoji tamo.
Najžalosnije od svega je što je Agencija za vodno područje Jadranskog sliva još jučer u 12h na svojoj web stranici objavili da se očekuju nenormalne količine oborina na području Jablanice, Konjica, Busovače i Kiseljaka ali ih nitko od medija nije shvatio ozbiljno jer su važnije vijesti o ratu na Bliskom Istoku i Ukrajini.